Хвала Американцима за овај пакао: Потпуни безизлаз у земљи која уме само да ратује

© Sputnik / Саид Закерия / Уђи у базу фотографијаПолиција Авганистана у Кабулу
Полиција Авганистана у Кабулу - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2021
Пратите нас
Ситуација у Авганистану је најгора у последњих тридесет година. Буџет се пуни од продаје наркотика и дотација из иностранства, наводи дописник телевизије "Русија 24" из Кабула Евгеније Подубни. Он очекује да ће бити све горе и горе. У целости преносимо његов коментар.
Талибани (организација забрањена у Русији) нису имали снаге да заузму Авганистан, док влада нема снаге да врати то што су талибани заузели. Ситуација је безизлазна. Када на терену немате довољно снаге и средстава, сваки даљи потез само погоршава положај у земљи. Нада локалних присталица прагматизма у коалицију са Талибанима изгледа илузорно, а без коалиције талибани неће успети да добију признање нити ће моћи да седну на „јасле“ државног апарата. Уз то, треба се још борити и са мобилним интернетом, женским образовањем и неверницима.
Авганистан је опет постао рај за радикалне исламисте. Што је горе, њима је боље. Хвала Американцима за то. Ето, коме увек помаже несрећа других.
Америчка војска у Авганистану - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2021
Криза у Авганистану
Америчка мисија у Авганистану доживела крах
Видео сам нову авганистанску војску и ево шта сам помислио: амерички наредници су искрено покушали да направе Авганистанце по свом лику. Међутим, америчка војска је војска богате земље која ни у најгорем сну не може да замисли да рат може да им дође кући. Авганистан не може себи да приушти такву војску. Због тога, авганистански војници изгледају тако смешно са колиматорским нишанима. Овде живот вреди мање од стотог дела њихове опреме, док носе чизме са рупама.
Руски министар одбране Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2021
Шојгу упозорава: Претње све веће, бесплатно ћемо испоручити оружје таџикистанској војсци
Авганистан треба да гради другачију војску, са другачијим наредницима, која би требало да заврши грађански рат. Међутим, окупиране државе не могу да бирају.
Државни буџет Авганистана – то су приходи од производње наркотика и дотације окупатора. У оваквој конфигурацији држава једноставно нема шансе. Тако безнадежна ситуација није била ни 1989. године, ни 1994. године, нити 2001. године. Само се чини да су сви Авганистанци навикли на рат. Чак су и старци који су ратовали цео живот уморни. А, они, осим да ратују, друго ништа и не знају да раде.
Подсетимо, Бела кућа је раније објавила да ће 1. маја почети и до 11. септембра завршити повлачење војске из Авганистана. САД и талибани су 2020. године потписали у Дохи први мировни споразум за више од 18 година рата. Споразум предвиђа повлачење страних трупа за 14 месеци и почетак међуавганистанског дијалога после размене заробљеника. Од потписивања споразума, талибани су више пута оптуживали Вашингтон за кршење споразума.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала