Москва открила детаље преговора о стратешкој стабилности са Америком

© Sputnik / Александар Пољаков / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе на састанку о стратешкој стабилности у Женеви нису покушале да наметну Русији неприхватљиве приступе, консултације су биле конструктивне, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.
„Рекао бих да је састанак био веома конкретан, веома експедитиван, фокусиран, протицао је у здравој атмосфери и уз свест о кључним питањима... Главни показатељи и критеријуми на основу којих могу рећи да је састанак био позитиван и прилично конструктиван своде се на следеће: није било покушаја да се наметну приступи једни другима који су за нас очигледно неприхватљиви, и за то се мора одати признање америчкој страни“, саопштио је Рјабков.
Такође је подсетио да су се Русија и САД последњих година „благо речено углавном спориле“, понекад је тон којим су вођени разговори био прилично висок.
Заставе Русије и САД на међународном аеродрому Внуково у Москви - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2021
Консултације са Русијом трајале седам часова: Америка за снижавање опасности од нуклеарног рата
„Када смо данас одржали састанак у Женеви уверили смо се да смо је фокус на томе да се ипак могу појавити области за приближавање ставова и, у идеалном случају, додирне тачке“, констатовао је дипломата.
Као други фактор који указује на конструктивност протеклог састанка Рјабков је навео чињеницу да су стране успеле да разговарају „не само о садржајном делу предстојећег стратешког дијалога, него и да означе неку перспективу“.
„Договорили смо се да следећи састанак одржимо у истом формату крајем септембра. Време до тог састанак биће искоришћено за размену информација о томе како да оптимално организујемо даљи процес“, истакао је дипломата.
Такође је нагласио да то није лако питање.
„Тематика организовања дипломатских контаката на различитим нивоима зависи пре свега од садржаја, од циља који поставимо. Али након првог састанка делегација не могу рећи да смо се усагласили око неког циља. То је у принципу било немогуће. Ми смо на самом почетку пута“, додао је Рјабков.
Застава Русије на Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2021
Кремљ: Тешко да су Русија и Америка партнери
Истакао је да и Русија и САД имају своје виђење.
„Сада смо у потрази за начинима како да приближимо те приступе. То је управо оно чиме би требало да се баве преговарачи на нашем нивоу, тимови са обе стране. Резултати данашњих разговора уливају оптимизам“, прецизирао је он.
Такође је истакао да је данас рано говорити о формирању радних група Русије и САД о стратешкој стабилности.
Према његовим речима, Велика Британија, Француска и Кина нису спремне да се прикључе консултацијама Русије и Америке о стратешкој стабилности.

Тема састанка и сајбер безбедност

Русија и Америка су током консултација у Женеви разговарале и о питањима повезаним са сајбер безбедношћу, саопштио је Рјабков.
„На данашњем састанку разговарано је о теми дигиталних технологија и безбедности у сфери информационо-комуникационих технологија. То не значи да ћемо ми наставити тиме да се бавимо у овом формату, иако полазимо од тога да те технологије и могућности у тој сфери могу утицати на стратешку стабилност“, рекао је он.
Како је истакао, засад се не може говорити о неким споразумима и тој сфери.
Џозеф Бајден на конференцији за штампу у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2021
Бајден: Русију чекају последице у случају сајбер напада са њене територије
Рјабков је додао да Русија рачуна на то да ће дијалог са САД о сајбер безбедности постати редован, уколико се буде дискутовало о широкој агенди.
Према његовим речима, САД на преговорима о сајбер безбедности покушавају да издвоје само проблем са штетним софтверима, игноришући забринутост Русије у тој сфери.
„Желимо да Американци схвате да нам је неопходна реакција на наше апеле због различитих ситуација, укључујући и те када се из америчке јурисдикције реализује штетан утицај на наше инфраструктуре, наша правна лица. Потребна нам је садржајна, професионална реакција америчке стране на те наше апеле, с чим ствари не стоје добро“, рекао је он.
Према речима председника Савета Федерације Русије Константина Косачова, резултати преговора у Женеви о стратешкој стабилности уливају наду.

„Свет се одвикао од таквих вести, али испоставља су да је то и даље могуће, упркос и даљој ратоборној реторици америчке стране. Безбедност, посебно стратешка, не трпи пропагандни сјај. Њоме треба да се баве професионалци, а не трибуни, што се, судећи по свему, и догодило данас у Женеви. Добар знак. Нека је са срећом наставак (преговора) у септембру“, написао је Косачов на Фејсбуку.
Саопштења након консултација сенатор је оценио као „заиста добре вести“.
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2021
Бела кућа упозорава Русију: Ако не учините нешто са хакерима, ми ћемо
Подсетимо, у Женеви су данас одржане руско-америчке консултације о стратешкој стабилности. Састанак је трајао око седам часова. Руску делегацију предводио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков, а америчку – прва заменица државног секретара Венди Шерман.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала