Ко назове Српску геноцидном - до 15 година затвора: Шта предвиђају измене закона у РС

© AFP 2022 / ELVIS BARUKCICБања Лука
Бања Лука - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Радио-телевизија Републике Српске објавила је измене Кривичног закона Републике Српске које су договорили представници парламентарних странака из РС.
Измене представљају одговор и заштиту на Инцково наметање одлуке о "забрани негирања геноцида", а овим се штите грађани Републике Српске и Република Српска.
Ово је комплетан садржај који је у поседу РТРС:
1.
Ко јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републику Српску, њену заставу, грб, амблем или химну, казниће се казном затвора до три године.
2.
Ако је дело из става 1. овог члана извршено на начин да се Република Српска означи као агресорска или геноцидна творевина или њени народи агресорским или геноцидним, учинилац ће се казнити казном затвора од шест месеци до пет година.
3.
Ако је дело из става 2. овог члана извршило службено или одговорно лице или лице у институцијама власти или органу који се финансира из јавног буџета, казниће се казном затвора од две до десет година.
4.
Ако су дела из ст. 1. до 3. овог члана извршена у намери промене уставног уређења Републике Српске, њене територијалне целовитости или независности, учинилац ће се казнити казном затвора од три до петнаест година.
Овај закон ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Српске.
Радна група Парламента Српске дефинисала је Измене Закона о допуни кривичног законика Републике Српске, те их, по процедури упутила Влади Српске. Влада Српске ће на сутрашњој седници разматрати ово питање.
Високи представник за Босну и Херцеговину Валентин Инцко  - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2021
Објављена Инцкова одлука: Од сутра кажњиво негирање геноцида
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала