На удару они који се враћају са летовања: Кризни штаб уводи нову меру?

© Tanjug / SLOBODAN MILJEVICКризни штаб
Кризни штаб - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2021
Пратите нас
Епидемиолог др Бранислав Тиодоровић казао је да Кризни штаб заседа како би се проценила епидемиолошка ситуација и евентуално донеле нове мере.
„Локдаун не би дошао у обзир“, навео је он и указао да је могуће пооштравање мера према онима који се враћају у земљу.
„Људи су се препустили летњем одмору, посебно они који се враћају са територија као што су Грчка, Црна Гора... Имамо податке да је дошло до повећања, посебно у Грчкој где превазилази више хиљада новопозитивних дневно“, упозорио је он.
Тиодоровић је казао да то представља ризик по Србију.

„Морамо применити неке мере већег опреза према онима који се враћају са мора, према онима који долазе из земаља где су се значајније погоршале прилике“, каже Тиодоровић и додао да се то тиче људи који пословно иду у регион или у земље Блиског истока.

„Морамо да будемо објективни. Знали смо колико су се људи опустили и могло се очекивати да ћемо имати проблем, посебно они који се враћали са мора. Имаћемо имати благо повећање које ће да указује на опрез, а са друге стране болнице нам се не пуне у великом броју. Нисмо у тешкој ситуацији“, казао је Тиодоровић за ТВ Прва.
„Ако неко дође у болницу, обично су то невакцинисани", додаје епидемиолог.
Eпидемиолог Предраг Кон - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2021
Кон: Шта се сад очекује? Да неколицина нас каже да је вакцинација обавезна, па да избију протести?
„Будимо опрезни, нема места паници, треба бити озбиљан и проводити мере које су већ донете“, навео је он и указао да је неопходно ношење маски где је више људи и држати дистанцу од метар и по до два, као и да се спроводи дезинфекција.
Говорећи о делта соју, сматра да га имамо више него што се претпоставља. Као разлог томе, казао је да је то случај јер смо отворена земља, те самим тим имамо овакву ситуацију.

„Немогуће је спречити продор делта соја... Међу Индијцима (који бораве у нашој земљи), ретко ко је потврђен као позитиван, мање од један одсто је било инфицирано... То не представља опасност“, казао је Тиодоровић.

Овај стручњак је истакао да је „важнија вакцинација“, односно да је најважније да буде до 60 одсто вакцинисаних.
„(Сада је) кључан тренутак за вакцинацију због мањег броја заражених. Минималан је ризик да се заразите између доза вакцине“, навео је он и истакао да би требало искористити август за имунизацију и да се тако спремимо за септембар.
Навео је да је битно да се обави вакцинација код деце старије од 12 година.
Говорећи о трећој дози, он је навео да би она требало да буде неопходна за хроничне болеснике.

Организација наставе

Тиодоровић је казао да се већ размишља о организацији наставе, те да ће основци до 5. разреда ићи нормално у школу.
Код старијих основаца, средњошколаца и студената ће се пратити ситуација. „Они су најважнији као извор инфекције и битно је то што ће моћи да угрозе старије“, рекао је он.
Додао је да би било добро да постигнемо 60 одсто вакцинисаних, што је, како каже реално.

„Да бисмо имали колективни имунитет, морамо имати ту цифру“, рекао је Тиодоровић.

„Морамо имати преко 65 одсто вакцинисаних како бисмо постигли колективни имунитет. Ниједна вакцина не штити 100 одсто и зависи од организма који прима вакцину“, истакао је епидемиолог и навео да се нада да ће бити развијено цепиво за које ће бити потребна једна доза да штити барем годину дана.
На питање о обавезној вакцинацији, он је навео да су неке земље попут Француске и Италије то учиниле. Позвао медицинске раднике у Србији да приме вакцину.
„Они треба да буду пример. Вакцинација није питање демократије, већ питање цивилизације. Одговорно према себи и одговорно према другима“, навео је Тиодоровић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала