Немци меркају чувену фабрику у Црној Гори

CC0 / Pixabay / Солана
Солана - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Црна Гора и Немачка ускоро би могле да закључе уговор о унапређењу пословне сарадње у области одрживости природних потенцијала. Уговор би био уско везан за улцињску Солану и улагање у обнову производње соли и очување еколошког ризорта.
То произилази из извештаја Комисије за процену тржишне вредности имовине, у који су увид имале "Вијести". Извештај Комисије претходио је једногласној одлуци Савета за приватизацију прошле седмице да имовина бивше фабрике соли, на скоро 15 милиона квадрата, остаје у државној својини.
У документу се наводи да је секретарка Комисије Сњежана Павићевић, крајем априла имала састанак са амбасадором Немачке у Подгорици Робертом Вебером, који је тада показао велику заинтересованост своје земље за решавање проблема Солане.
Вебер је, пише у извештају, поручио да је решавање имовинско-правног статуса предузећа од круцијалног значаја за велику финансију подршку коју Немачка жели да уложи у покретање производње и унапређење еколошког ризорта.
CC0 / Pixabay / Стечај у Солану је уведен 2005. године
Солана - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2021
Стечај у Солану је уведен 2005. године
У тексту се подсећа да је 2001-2002. спроведена масовна ваучерска приватизација Солане, и да су три највећа власника капитала тада постали Фонд ПИО са 26,86 одсто, Еурофонд са 20,39 одсто и Фонд Монета са 11,04 одсто.
Стечај у Солану је уведен 2005. године у моменту када је "Еурофонд" поседовао 33,87 одсто капитала, при чему је до 2008. године, путем емисија за докапитализацију, повећао власнички удео на 70 процената.
Продаја стечајне масе, према извештају Комисије, покушана је безуспешно 15 пута, први пут 2012. године. Приликом оглашавања петнаестог поступка за продају стечајне масе јавним надметањем, у марту 2019. године, имовина предузећа је процењена на 132,191 милион евра. Као и на свим претходним лицитацијама није се појавио заинтересовани купац због нерешеног имовинско-правног статуса предузећа.
На основу прометованих цена акција од оснивања предузећа до данас, тврди Комисија, произилази да 14,5 милиона квадрата земљишта не улази у капитал предузећа, већ представља државну својину. Додаје се "да је и на данашњи дан у листу непокретности КО Улцињско поље, уписано као основ права коришћење, а не власништво у корист Солане".
"Дакле у Управи за некретнине никад није спроведен упис својине", тврде у Комисији.
Руководство "Еуроинвеста", који управља "Еурофондом", рекли су "Вијестима" да није тачно да земљиште Солане није било укључено у процес ваучерске приватизације и најавили су тужбу против државе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала