Русија: Британија и Француска да се придруже регулисању контроле наоружања

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаАмбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов
Амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2021
Пратите нас
Москва и Вашингтон ће морати да позову нове државе на разговоре о контроли наоружања, рекао је у интервјуу за Спутњик амбасадор Русије у Америци Анатолиј Антонов.

"Дугорочно, нећемо моћи да заобиђемо питање проширења састава учесника споразума о контроли наоружања. Чини се да је највећи приоритет учешће Велике Британије и Француске. У оквиру НАТО-а они блиско координирају своју политику са Вашингтоном у војној нуклеарној сфери. Ово питање је добило посебну актуелност у позадини недавне одлуке Лондона да повећа ниво нуклеарних бојевих глава за 40 одсто, до 260 јединица", рекао је Антонов.

Дипломата је додао да је Русија спремна да разговара са САД о свим врстама наоружања са стратешким потенцијалима.
"За нас нема забрањених тема. Спремни смо да разговарамо о америчкој забринутости, везаном за наше најновије стратешке системе", рекао је Антонов.
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2016
Трамп: Нека почне трка у наоружању
"Наш предлог за развој такозване нове безбедносне једначине заснован је на разматрању целокупног спектра офанзивног и одбрамбеног оружја у нуклеарној и ненуклеарној опреми способној да решава стратешке задатке. Сматрамо да је за обе државе важно усредсредити се на системе првог супротстављања нападу. Они који могу да досегну до циљева на националној територији противничке стране", додао је амбасадор.
По његовим речима, важно је поклонити пажњу перспективним технологијама које омогућавају да се реше стратешки задаци без коришћења нуклеарног оружја.
"Одавно је сазрело да се разговара о противракетним проблемима. Тим пре што је принцип нераскидиве везе између стратешког офанзивног и одбрамбеног наоружања садржан у преамбули Споразума о стратешком офанзивном наоружању који је продужен у фебруару ове године. Међу другим приоритетима – осигурање безбедности и спречавања трке у наоружању у космосу, спречавање распоређивања копнених ракета средњег и малог домета у регионима света", рекао је амбасадор.
"Американцима су наше иницијативе познате. Предлози су предати Вашингтону још 2020. године", нагласио је амбасадор.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала