Уведен „султански систем“, нећемо га поштовати: Јасан одговор из Српске на нову претњу Сарајева

CC0 / Balkan Photos / БиХ
БиХ - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2021
Пратите нас
Нисмо ми у најамном раду у приватној фирми Валентина Инцка и бошњачке политичке чаршије да би они нама нешто плаћали! Народ нас није изабрао да примамо плату и слушамо наређења високог представника, него да ту плату примамо јер заступамо интересе народа. Према томе, накарадно су у Сарајеву схватили одлуку Српске да бојкотује институције БиХ.
Ово је одговор др Ненада Стевандића, лидера „Уједињене Српске, посланика у Представничком дому Парламента БиХ и шефа Српског посланичког клуба, на писмо које је Инцку упутио председник Социјалдемократске партије БиХ Нермин Никшић. Лидер СДП-а тражио је од високог представника да укине доприносе и плате свима који учествују у бојкоту заједничких институција БиХ и да на та места постави њихове заменике и помоћнике.

Радимо оно за шта су нас грађани бирали

Стевандић напомиње да су српски представници у заједничким институцијама плаћени порезом грађана РС и да нико нема право да им то одузме, али додаје и да новац није најбитнија ствар у овом случају.

„Ми смо у заштити интереса властитог народа и само неписмени или лицемерни људи могу да износе овакве предлоге, коментар је Стевандића.

Саговорник Спутњика објашњава и да функционери РС који су у бојкоту у заједничким институцијама БИХ, долазе на посао и раде са странкама, дакле, нису напустили позиције, јер су то позиције које припадају српском народу.

Султански систем неприхватљив за Србе

„То што ми као посланици нећемо да учествујемо у доношењу одлука и нећемо формално да пружамо подршку одлукама које су донете против наших интереса, демократских принципа и европских конвенција, Устава БиХ и Устава РС, јер нам се спори право изражавања и изношење слободног мишљења, не значи да ми не обављамо посао посланика за који нас је народ изабрао“, истиче лидер „Уједињене Српске“.
Стевандић додаје и да је немогуће поштовати „султански систем“ који је уведен у БиХ , а у коме се крше права Срба, тако да је нови захтев Инцку да се плате и доприноси укину — скретање пажње са суштине.

Писмо Инцку покушај скретања пажње

„То је бесмислена поставка која је усмерена на то да нас прикаже као нераднике, како би нас таргетирали. То је небитна ствар у односу на оно што ми радимо. Ми радимо управо оно за шта нас је народ изабрао, заступамо и штитимо њихове интересе и имамо подршку тог народа и то ћемо идуће године на изборима и проверити. Они који немају подршку народа и који су ушли на ’фору‘ да буду посланици, наравно да је њихово да покушавају да нас таргетирају. Они ’глуме‘ зарад симпатија међународне заједнице, а странци су их изабрали да буду руководиоци“, закључује Стевандић.

Наш саговорник каже да су и позиција и опозиција из РС која партиципира у заједничким институцијама БиХ, пре свега у Парламенту, сложни око бојкота, а неизвестан је само став једног бошњачког члана из РС, чија партија још није донела одлуку.

„Брига“ за новог високог представника

Иначе, Никшић верује да би прихватање његовог предлога допринело брзој деблокади рада институција јер, како каже, искуства показују да су поменутим групацијама лични интереси и бенефиције ипак приоритетни. Доношење овакве одлуке Никшић сматра нужним кораком и како би се обезбедило да наследник Инцка, Кристијан Шмит, првог радног дана не затекне стање потпуне блокаде институција и непотребно продубљене политичке кризе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала