Вучић: Мини Шенген добија ново име, сутра потписивање три важна споразума

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2021
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић најавио је у Скопљу да ће сутра, на састанку са председницима влада Северне Македоније Зораном Заевом и Албаније Едијем Рамом бити донета одлука о новом имену мини-шенгена. Вучић је најавио и потписивање три важна споразума.
Председник је рекао да је ово веома важна посета Скопљу и истакао да ће сутра бити потписана три споразума који подразумевају бржи проток робе између Србије, Северне Македоније и Албаније, друга је помоћ и подршка у природним катастрофама, а трећа је укидање радних дозвола и прављење јединственог тржишта рада.
"Имамо идеју да направимо персонализоване електронске картице у којима бисмо нудили бројне погодности људима из ових земаља, како би када дођу у Србији могли да имају попусте, од возне карте, до ресторана и кафића. Ово је за Србију од огромног интереса", каже Вучић.
Он је најавио и "брзе траке" за бржи пролаз људи из региона, као што постоје посебне траке за људе из Европске уније на улазу у европске земље.
Рекао да постоје заједнички планови о зеленој агенди, индустријализацији, привлачењу нових инвеститора.
"То су велике и важне ствари. Радиће се на међусобном прихватању академских квалификација, али и професионалних, да грађевинац у Тирани буде прихваћен у Београду и обрнуто. То ће да нас приближи додатно, да снажи наше економије, да обезбеђујемо бољи животни стандард за наше људе".
Рекао је да зна да у нашој земљи постоје људи који су "против многих иницијатива", попут дуалног образовања, али се данас види предност коју је Србија направила због те одлуке.
Вучић је најавио и оснивање заједничког портала на три језика.
Председник Србије открио да ће сутра бити одржани састанци са привредницима, који су се позиву одазвали у великом броју.
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала