Зеленски: Украјина – једина наследница Кијевске Русије, мајке наше историје

© REUTERS / GLEB GARANICHПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2021
Пратите нас
Председник Владимир Зеленски честитао је суграђанима 1033. годишњицу покрштавања Кијевске Русије. Украјински лидер је „између редова“ одговорио на недавно објављени чланак руског председника Владимира Путина о Украјини рекавши да је његова земља једина наследница једне од најмоћнијих држава средњевековне Европе.
„Покрштавање Кијевске Русије за које је заслужан кнез Владимир није део наше историје – већ јесте наша историја. Не морамо то да доказујемо историјским трактатима, радовима, чланцима, јер наши докази нису на папиру, већ на металу и камену. Они нису у митовима и легендама, већ у нашим градовима и на нашим улицама“, рекао је украјински лидер, имајући у виду Путинов чланак.
Шеф Украјине је у видео-обраћању говорио и о Криму, назвавши га „дететом Украјине“.
Кијевска Русија је мајка наше историје“, истакао је председник и додао да су Крим и 24 области Украјине „њена деца“, које су с правом „наследници“.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Путин објаснио зашто је написао чланак о Украјини: Активно се ради на пројекту „анти-Русија“
Зеленски је додао да „далеки рођаци“ и „нећаци“ не би требало да посежу на наследство Кијевске Русије и да „покушавају да докажу своју укљученост у историју стару хиљаде година и хиљаде догађаја повезаних с њом, налазећи се хиљадама километара од места где су се одвијали“.
Он је у клипу спровео видео-обилазак светих места у Кијеву и различитим деловима Украјине који су повезани са историјом хришћанства. Подсетио је на верску разноликост Украјине и позвао грађане земље „да заједнички теже једном – да не изгубе оно што је изграђено, обнове оно што је уништено и врате оно што је отето“, односно „да сачувају себе и државу“.
У Кијеву су јуче почеле празничне свечаности поводом 1033. годишњице покрштавања Кијевске Русије.
Тачан датум када је Кијевска Русија прихватила хришћанство 988. године није познат, али се празник у Русији традиционално обележава 28. јула као дан сећања на кнеза Владимира, крститеља православне Русије.
Подсетимо, руски председник Владимир Путин објавио је недавно чланак „О историјском јединству Руса и Украјинаца“, у којем је говорио о Украјини, о односима Москве и Кијева, о Донбасу, али и о пореклу руског и украјинског народа, односно да су и Руси и Украјинци један народ, једна целина, као и да то није плод конјунктуре, већ да је то његово лично убеђење.
Шеф Украјине је раније признао да није у потпуности прочитао чланак због недостатка времена, али је обећао да ће га проучити, као и да је спреман да лично разговара са руским колегом о том материјалу.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала