Контроверзна вежба у Бугарској: Потрага за „неспособњаковићем из САД који је побркао лончиће“

© AFP 2023 / SEYLLOUАмерички војници на војним вежбама
Амерички војници на војним вежбама - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2021
Пратите нас
Вежбе америчке војске недалеко од села Чешнегирово у Бугарској у потпуности је организовала америчка страна, изјавио је директор канцеларије ванпарламентарне странке АБВ у области Пловдив Георгиј Илчев. Истовремено, бивши министар бугарске полиције Румен Петков тражи да се пронађе „неспособњаковић из САД који је помешао зону за десант“.
Према његовим речима, то је јасно из одговора Министарства одбране Бугарске којем се са специјалним захтевом обратила странка.

Илчев је објаснио да споразум о одржавању вежби „Брзи одговор“ (Swift Response) није садржао информације о конкретној вежби у Чешнегирову, а да је маневре организовала војска САД и да су оне подразумевале учешће само америчких војника.

С тим у вези, истакао је да америчка страна није пријавила бугарској стани никакав инцидент.
„Већ два месеца не успевамо да добијемо одговор на питање ко је конкретно био крив, ко је починио злочин и кога треба извести пред лице правде“, рекао је Илчев током јучерашње конференције за штампу у Пловдиву.
Са своје стране, лидер АБВ и бивши министар бугарске полиције Румен Петков оптужио је војно тужилаштво које се бави инцидентом за ћутање и нерад. Он је изнео претпоставку да главни бугарски тужилац Иван Гешев на тај начин „купује себи политички мир“. Петков каже да ће његова странка инсистирати на потпуном разјашњавању свих детаља инцидента.

„Ко је са америчке стране починио овај злочин – ко није информисао бугарски центар за обуку о инциденту? Ко је то био, желим његово име и презиме? Какве мере су покренуте против њега? У одговору на захтев постоји зона за десант са јасним координатама. Ко је био тај неспособњаковић са америчке стране који је помешао зону за десант? Које мере ће суд предузети против њега? Како ће га суд казнити?“, упитао је Петков.

Раније је лист „24 часа“ јавио да је бугарски војник, који је био одговоран за одржавање војних вежби на аеродрому Чешнегирово у Бугарској у мају ове године, извршио самоубиство. Како пишу медији, мушкарац је био одговоран за логистику током војних вежби 11. маја, и био оптуживан да због њега војници нису извели десант тамо где је било планирано.
Председник Бугарске Румен Радев - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2021
Радев о „заузимању“ фабрике уља: НАТО угрозио живот бугарских грађана /видео/
Истовремено, Министарство одбране је назвало медијска писања о смрти војника манипулацијама. Ресор је истакао да министар одбране Георги Панајотов није применио никакве казнене мере против војника, пошто су дошли до закључка да он није био крив за инцидент.
Подсетимо, инцидент се догодио почетком маја током заједничких војних вежби. Задатак је био да војници изврше десант на аеродром Чешнегирово у Бугарској, али су грешком учесници маневара из САД слетели падобраном на фабрику за производњу уља, недалеко од аеродрома.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала