Нови филм Срђана Драгојевића затвара Дунав фест: „Небеса“, прича о изазовима хришћанства у 21. веку

© Фото : ПромоДунав филм фест
Дунав филм фест - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2021
Пратите нас
Фестивал „Дунав филм фест“ у свом четвртом издању биће одржан од 20. до 25. августа на четири локације у Смедереву. Филм „Нечиста крв — Грех предака“ Милутина Петровића свечано ће отворити фестивал, док ће га затворити дугоочекивано остварење Срђана Драгојевића „Небеса“.
Према идејном концепту, „Дунав филм фест“ приказује актуелна филмска остварења из десет држава кроз које протиче Дунав, у циљу пружања нове прилике филмовима који нису добили право место у биоскопским салама.
Овогодишњи гост-селектор је Југослав Пантелић, директор ФЕСТ-а и Југословенске кинотеке, који је издвојио домаћи филм „Нечиста крв Грех предака“ и подсетио да је сценарио, према делима Боре Станковића, написао хваљени аутор Војислав Нановић још пре неколико деценија, на основу кога је редитељ Милутин Петровић реализовао успешан филм.
Осим наведеног остварења, још осам филмова ће се такмичити за главну награду „Дунавска лађа“, међу којима је победник недавно окончаног фестивала у Пули — „Плави цвијет“ режисера Зринка Огресте. Ту су и драма „Твој сам човек“ немачке глумице, редитељке и сценаристкиње Марије Шредер, „Фабиан“ Доминика Графа, „Извештај Аушвица“ Петера Бебека, као и „Коначни извештај“ славног мађарског редитеља Иштвана Саба. Из региона стиже хрватска мелодрама „Тереза 37“ Данила Шербеџије, која је имала премијеру у Београду на 49. ФЕСТ-у, а главну улогу тумачи Лана Барић, која је и сценариста.

Затварање у знаку „Небеса“

Дугоочекивани филм „Небеса“ Срђана Драгојевића затвориће Дунав филм фест 25. августа након светске премијере на престижном фестивалу у Локарну, Швајцарска.
Драма која прати судбине шест главних ликова у три различита временска периода, представља необичну и провокативну филмску причу о изазовима хришћанства у 21. веку.
Улоге су поверене Срђану Жики Тодоровићу, Милошу Тимотијевићу, Николи Пејаковићу, Горану Навојцу, Горану Јевтићу…

30 филмова у атрактивном простору Тврђаве и града Смедерево

Идејни творац фестивала Игор Станковић, који води и Фестивал ауторског филма и „Кидс фест“, напоменуо је да и много старији фестивали не могу да се похвале селекцијом од 30 филмова. Он је додао и да је добро што ниједан од наслова нема проблем са комуникацијом, будући да су у питању најбољи филмови из земаља кроз које протиче Дунав.
Осим главног програма у Тврђави — Мали град, пројекције ће бити одржане и на Броду Пристан. Та селекција под називом „Година најбољих“ представиће најзначајније европске и светске филмове: данско-шведски „Још једна тура“ Томаса Винтерберга, амерички „Минари“ Лија Исака Чунга, „Минамата“ Андреја Левитаса са Џонијем Депом у главној улози, који је сниман и у Србији. У овом програму су одабрани и италијанско-француска драма „Везе“ Даниеле Лучети и „Нигде посебно“ Уберта Роселињија.
У Карађорђевом дуду ће бити представљен програм „Породица на окупу“ који садржи филмове за децу — „Пинокио“, „Чувена инвазија медведа“, „Вилијева планета“, „Фантастичан повратак у Оз“ и „Абигејл“, док ће у Центру за културу Смедерево бити приказано 10 европских остварења посебне селекције „Река-питулација“.
Тренд премијера домаћих ТВ серија наставља се и на овом фестивалу. Овог пута биће приказане прве две епизоде из крими серије „Црна свадба“ редитеља Немање Ћипранића, у продукцији куће „Фајерфлај“.
© Фото : ПромоДунав Филм Фест
Дунав Филм Фест - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2021
Осим наведене четири локације, „Дунав фест“ ће моћи да се прати и преко филмске онлајн платформе „MojOff“ и на тај начин цела Србија може пратити фестивал.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала