„Отворени Балкан“ ново име за „Мини Шенген“, потписана три споразума

© AP Photo / Boris GrdanoskiАлександар Вучић, Еди Рама и Зоран Заев
Александар Вучић, Еди Рама и Зоран Заев - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
„Отворени Балкан“ (Open Balkan) ново је име за „Мини Шенген“.
То је објављено у Скопљу на регионалном економском форуму, где су председник Србије Александар Вучић и премијери Северне Македоније и Албаније, Зоран Заев и Еди Рама, потписали три документа која ће олакшати трговину у региону и омогућити јединствено тржиште рада, али и међусобну помоћ у ванредним ситуацијама.
Лидери три земље потписали су меморандуме о разумевању о сарадњи на олакшању увоза, извоза и кретања робе, затим о разумевању о сарадњи у вези са слободним приступом тржишту рада, као и споразум о сарадњи у заштити од катастрофа на Западном Балкану.
Први меморандум ће повећати и унапредити економску сарадњу, поједноставити у највећој могућој мери процедуре у вези са увозом, извозом и кретањем робе.
Допринеће и размени података између царинских и других надлежних органа у мери у којој то дозвољава законодавство сваке од уговорних страна. Такође, предвиђа промовисање складног развоја економских веза између уговорних путем ширења трговинске размене и постепено уклањање баријера у робној размени.
Споразум о сарадњи у заштити од катастрофа на Западном Балкану има за сврху да уговорне стране, у складу са својим расположивим капацитетима, помажу једна другој у случају катастрофа и то када уговорна страна која то затражи није у стању да се избори са последицама катастрофе коришћењем сопствених ресурса.
Овим споразумом уговорне стране регулишу оквир услова за добровољно пружање помоћи у случају катастрофа, а посебно у: планирању и спровођењу мера заштите од поплава, земљотреса, пожара, загађења животне средине, пловидбених незгода, радиолошких ризика, разних пандемија, као и индустријских и других катастрофа.
Александар Вучић, Еди Рама и Зоран Заев - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2021
Не могу више да чекају ЕУ: Угледни лист анализирао потезе тројке са Балкана
Затим је превиђено узајамно обавештавање о претњама, појави и последицама катастрофа.
Узајамна помоћ у спасавању, пружању помоћи и отклањању последица катастрофа копненим и ваздушним снагама и возилима за интервенције у случајевима масовних пожара, поплава, земљотреса и других катастрофа.
Планирана је и едукација и обука особља служби и јединица за заштиту и спасавање, ватрогасних јединица и других припадника спасилачких тимова путем брифинга, курсева, обука, семинара и других видова сарадње, као и организовање и извођење заједничких спасилачких вежби и вежби у пружању помоћи и слично, као и размена научних и техничких података, као и других докумената од значаја за заштиту од катастрофа.
Такође, сарадња у развоју и производњи опреме за спасавање и пружање помоћи. Меморандум за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану има за циљ да поједностави процедуре код свих уговорних страна у погледу добијања радних дозвола за држављане сваке од три земље, као и у погледу коришћења добијених радних дозвола на територији било које од њих.

Иницијатива „Отворени Балкан“ отворена за све у региону

Србија ће бити поуздан партнер у иницијативи „Отворени Балкан“ Северној Македонији и Албанији на путу даљег зближавања и регионалне стабилности и бољег живота за све наше грађане, поручио је Вучић.
Вучић је рекао да пред нама није тако лак пут, али да су то фантастичне идеје и изванредна визија.
„Морамо пуно да радимо и ако то будемо урадили имаћемо резултат да ће од Тиране до Београда моћи да се прође без и једне границе и заустављања“, казао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са Рамом и Заевом.
Вучић је навео да ће их Београд угостити у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“ већ у новембру, као и да ће се састати до краја године или почетком наредне године у Тирани.
Иницијатива „Отворени Балкан“ отворена је за све у региону, истакао је Вучић, додајући да не разуме зашто јој не приђу, посебно БиХ и Црна Гора.
„Свако бира свој пут. Да смо ми правили овакву иницијативу са Црном Гором и БиХ, оптуживали би нас да је то стварање Велике Србије, овако пошто то правимо са Скопљем и Тираном чини ми се да нико то не може да изговори. Али оно што је за мене важно је да могу сви да учествују у тој иницијативи“, поручио је он.
Вучић је рекао да када се говори о томе да ли је неко спреман да уђе у иницијативу, могу сви да уђу.
„Чак иако тражите уступке, ако је Приштини понижавајуће Косово са звездицом, ставите Србију са коцкицом. Немојте да тражите изговоре зашто сарадње нема, зашто економија не функционише, зашто грађани не живе боље“, додао је он, пренео је Танјуг.
Премијер Заев је рекао да су данас отворене нове перспективе за наше народе и економије.
„Наши народи, српски, албански, македонски имају испред себе исти пут, визију и вредности, а то су европске вредности. Идемо напред повезани. Балкан је дуго био окружен зидовима, а данас смо изградили нове мостове“, поручио је Заев.
Рама је захвалио свима што су разумели колико је битно, како је рекао,то да се ниједна земља не осећа сама и остављена.
Албански премијер је позвао скептике из БиХ, са Косова и из Црне Горе да одговоре шта је лоше у томе да се прикључе иницијативи и заједно боре против против природних непогода.
„Ако хеликоптери из свих наших земаља заједнички дејствују — то је душа ове иницијативе“, оценио је Рама.
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала