Пашињан предлаже Русији: Распоредити руске граничаре дуж јерменско-азербејџанске границе

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаВ.д. премијера Јерменије Никол Пашињан
В.д. премијера Јерменије Никол Пашињан - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2021
Пратите нас
Ситуација дуж јерменско-азербејџанске границе се не стабилизује упркос напорима владе Јерменије и међународне заједнице, изјавио је вршилац дужности премијера Никол Пашињан на састанку владе земље.
„Азербејџан наставља агресивну реторику и дејства, игноришући све предлоге међународне заједнице за решавање настале ситуације“, рекао је Пашињан.
Према његовим речима, Азербејџан, за разлику од Јерменије, још увек није одговорио на предлог Минске групе ОЕБС-а за покретање политичког дијалога на високом нивоу.
„Такође смо изразили спремност да будемо укључени у дијалог о питањима изван мандата Минске групе ОЕБС-а. Азербејџан својим деловањем на све могуће начине покушава да наруши могућност дијалога“, истакао је он.
Јерменски политичар такође је предложио Русији да размести упоришта својих граничара дуж целе јерменско-азербејџанске границе.
„Залажемо се за почетак процеса разграничења и демаркације границе између Јерменије и Азербејџана. Изнели смо предлог за паралелно повлачење јерменских и азербејџанских трупа са границе, размештање руских граничара у делу од Сотка до Хознавара (од истока до југа Јерменије), надгледање пограничне линије и почетка процеса разграничења и демаркације“, објаснио је он.
Према његовим речима, узимајући у обзир насталу ситуацију на границама, „има смисла да се размотри постављање упоришних пунктова руских граничара по целој дужини јерменско-азербејџанске границе“, што ће дати могућност да се ради на демаркацији границе „без ризика од војних сукоба“.
Он је додао да се Јерменија припрема да о овој теми разговара са руским колегама.
Пашињан је предложио и да Организација Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) распореди посматрачку мисију дуж јерменско-азербејџанске границе.
Вршилац дужности премијера Јерменије Никол Пашињан  - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2021
Пашињан представио план за решавање сукоба са Азербејџаном
„Као чланица ОДКБ, Јерменија, која ће од 16. септембра постати председавајућа Организацијом, схвата своју одговорност да не ствара претње безбедности ОДКБ-у и не укључује савезничке државе у војне операције. Званично искључујем сваку провокацију Оружаних снага Јерменије. Сматрам да би, ради разјашњавања реалности међусобних оптужби Јерменије и Азербејџана, једно од решења могло бити распоређивање посматрачке мисије ОДКБ дуж арменско-азербејџанске границе“, истакао је он.
Према његовим речима, с обзиром на немогућност извршавања такве мисије у оквиру ОДКБ-а, за Јерменију би могли бити прихватљиви и други формати које признаје међународна заједница, укључујући и копредседавање Минске групе ОЕБС-а.
Раније је Јереван објавио да су у пуцњави на граници погинуле три особе, а пет је рањено, а има рањених и на азербејџанској страни. Касније су се посредовањем Москве стране договориле о примирју, међутим у четвртак је размена ватре настављена.
Односи између Јерменије и Азербејџана су веома напети, углавном због ситуације око Нагорно-Карабаха. Прошле године је још једна рунда војног сукоба завршена закључењем споразума корисног за Азербејџан: Јерменија је вратила Келбаџарски, Лачински и Агдамски рејон, а у региону су размештени руски мировњаци.
После тога започело је разграничење граница, што је резултирало још једном кризом чији је врхунац био у мају.
Прочитајте још:
Пуцњава на граници Јерменије и Азербејџана
Русија нуди помоћ Јерменији и Азербејџану у демаркацији границе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала