Патријарх Порфирије: Црна Гора је још увек изложена опасним искушењима

© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх српски Порфирије
Патријарх српски Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2021
Пратите нас
Патријарх српски Порфирије захвалио је украјинском митрополиту Онуфрију што је током трајања литија дошао у Црну Гору, у, како је рекао, онај део Српске православне цркве који је био, а још је и увек, изложен сличним, веома опасним искушењима.
Патријарх је у поздравној беседи коју је у Кијево-печерској лаври, на празник Светог равноапостолног кнеза Владимира кијевског и прославе 1033. годишњице крштења Русије, прочитао викар патријарха српског, епископ топлички Јеротеј подсетио да се митрополит Онфурије заједно са покојним митрополитом Амфилохијем молио за јединство цркве и предводио литију „која је учинила да и ми, православни Срби, као и народ Украјине, будемо у свету препознати по верност Христу“.
Поруку патријарха Порфирија преносимо у целости:
Ваше блаженство, драги нам у Христу брате и саслужитељу, блажењеши брате Онуфрије, заједно са браћом архијерејима, свештеницима и свештеномонасима, игуманијама са сестринством, браћом и сестрама благоверним Кијевљанима, васцелим верним народом Украјине који чврсто и непоколебиво чува чистоту вере православне, чува нераздељивим хитон господа и спаса нашега Исуса Христа, честитам вам велики празник – Дан крштења Русије и са њим сећање на вашег крститеља – Светог благоверног и равноапостолног великог кнеза Владимира.
Ваша личност је, драги нам у Христу брате, чврсто управљајући бродом Украјинске Цркве, у ово веома тешко време постала символ верности јединству Православне цркве, храброг одупирања искушењима. Избор који сте Ви учинили, следећи личност Вашег великог претходника митрополита Владимира, истоветан је избору који је учинио Свети кнез Владимир, када се определио за православље, претходно се упознавши са свим верама тадашњег света.
Остајући верни канонском поретку и јединству са православном црквом, ви сте поновили избор Светог кнеза Владимира.
Тако сте, са Вашим архијерејима, са свештенством, монаштвом и народом постали узор који је препознат и у нашем благоверном српском народу. Ви сте, блажењеши, братску и делатну љубав посведочили када сте дошли у онај део Српске православне цркве који је био, а још је и увек, изложен сличним, веома опасним искушењима, у Црну Гору.
Тамо сте заједно са покојним митрополитом Амфилохијем молили за јединство цркве и предводили литију која је учинила да и ми, православни Срби, као и народ Украјине, будемо у свету препознати по верност Христу, по храбром одупирању искушењима која кнез овога света ставља пред нас.
Ја вам данас, на дан овог великог празника, изражавам велику захвалности на таквој помоћи и љубави. Због тога ће света Православна Црква, и у Србији и у Украјини и свугде где се чува верност светом предању, канонском поретку, и ослања на молитве светог кнеза Владимира и светог Саве српског, бити славни и велики победник над силама овога света.
Још једанпут вас, ваше блаженство, срдачно поздрављам, честитам Вам празник, упућујући молитве да Вам Господ да снагу да и даље служите својој цркви и верном народу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала