Процеп у магнетном пољу Земље након удара соларних ветрова: Упозорење – може утицати и на људе

© NASA/SDOСоларна олуја
Соларна олуја - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Соларни ветрови проузроковали су пукотину у магнетном пољу наше планете, пише портал „Спејс ведер“. Према америчком Центру за предвиђање свемирског времена, тренутна интеракција Земљиног магнетног поља и сунчевог ветра може утицати не само на технолошке системе, већ и на људске активности.
Земљино магнетно поље је витално за живот на нашој планети, јер штити озонски омотач од космичких зрака и штетног зрачења. Према извештају, прогнозери свемирског времена недавно су проценили да је брзина соларних ветрова достизала 400 километара у секунди при ударима у Земљу.
CC BY 2.0 / Image Editor / Утицај соларних олуја на Земљино поље
Утицај соларних олуја на Земљино поље - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2021
Утицај соларних олуја на Земљино поље
Како наводи НАСА, соларни ветар настаје ширењем плазме из најудаљеније Сунчеве атмосфере. Ова плазма се непрекидно загрева до тачке да је Сунчева гравитација не може задржати. Док се Сунце окреће, магнетне линије изнад својих поларних подручја намотава у велику ротирајућу спиралу, стварајући константан ток „ветра“.
Ова појава довела је до геомагнетних немира и иако јачина соларних ветрова није довољно велика да би их могла сврстати у категорију соларне олује, изазвали су мање поремећаје унутар Земљине магнетосфере, пише међународни Спутњик.
Ветрови могу да стигну до површине планете за неколико дана и поремете електричне мреже, као и сателитске операције. Поред ових негативних последица, соларни ветрови могу изазвати поларну светлост, тзв. аурору бореалис.
Шема настанка геомагнетне олује на Земљи - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2019
Соларне олује опасне за комуникационе системе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала