Русија позвала САД да подрже резолуцију о борби против величања нацизма

© REUTERS / Mike SegarЛого Уједињених нација у ходнику седишта организације у Њујорку
Лого Уједињених нација у ходнику седишта организације у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2021
Пратите нас
Москва се нада да ће Сједињене Америчке Државе и Украјина, које се противе годишњој резолуцији Генералне скупштине УН о борби против глорификације нацизма, преиспитати свој став, наводи се у саопштењу руске амбасаде у Вашингтону.
Русија сваке године подноси Генералној скупштини УН одговарајућу резолуцију. У децембру 2020. године Генерална скупштина усвојила ју је већином гласова, док су против биле само Украјина и Сједињене Америчке Државе.
„Русија осуђује све облике расне дискриминације. Сваке године представљамо резолуцију у Генералној скупштини УН ‘Борба против глорификације нацизма и неонацизма’. Само САД и Украјина су против ње. Надамо се да ће оне преиспитати свој став“, наглашава амбасада у свом саопштењу на Твитеру.
Резолуција препоручује земљама да предузму одговарајуће конкретне мере, „укључујући у законодавној и образовној области, у складу са својим међународним обавезама у погледу људских права, како би се спречило ревидирање исхода Другог светског рата и негирање злочина против човечности и ратних злочина почињених током Другог светског рата“.
Аутори документа најоштрије осуђују инциденте повезане са величањем и пропагандом нацизма, посебно писањем графита и цртежа про-нацистичког садржаја, укључујући на споменицима жртвама Другог светског рата.
Борбена дејства Црвене армије на прилазима Стаљинграду  - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2020
Зеленски: СССР кривац за почетак Другог светског рата
Резолуција такође позива државе да свим средствима елиминишу све облике расне дискриминације, укључујући, ако околности то захтевају, и законски.
Осим тога, документ осуђује употребу образовних материјала у настави, као и реторику која промовише расизам, дискриминацију, мржњу и насиље на основу етничке припадности, националности, религије или уверења.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала