Руски амбасадор: Претња БиХ није Русија, него они који подривају дијалог конститутивних народа

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаЗастава Русије
Застава Русије - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2021
Пратите нас
Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов изјавио је да се Русија ни на који начин не може сматрати претњом за БиХ, јер се залаже за свестрани развој равноправних и обострано корисних односа са БиХ.
„Претњу представљају они који јој категорички намећу смернице развоја, мешају се у унутрашње политичке процесе, својим неодговорним деловањем подривају дијалог конститутивних народа, што је једина основа за успостављање климе стабилности и помирења у БиХ“, рекао је Калабухов за „Глас Српске“.
Коментаришући тврдње одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка да је приметан нарастајући утицај Русије и Кине у БиХ, Калабухов је навео да је високи представник у БиХ особа која фокусира напоре целе међународне заједнице, укључујући Русију и Кину.
БиХ - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2021
Велика промена односа моћи: Запад против Русије и Кине — нови фронт и у Босни
„Нажалост, последњих година високи представник почео је себе да доживљава не као посредника у спровођењу Дејтонског мировног споразума, већ као проводиоца искључиво ‘европске идеје’, којој наводно сметају ‘малигне снаге’“, нагласио је Калабухов.
На питање како коментарише Инцков позив упућен ЕУ да се јаче ангажују у БиХ само због јачања утицаја Русије и Кине, руски амбасадор је одговорио да је одређивање приоритета спољне политике искључива надлежност БиХ, а не високог представника и његове канцеларије, пренео је РТРС.
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала