Бојкот у парламенту какав је виђен само у Црној Гори: Гласам кад ми се ћефне

© Фото : YouTube/Skupština Crne Gore / Snimak sa ekranaСкупштина Црне Горе
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2021
Пратите нас
То што и црногорска опозиција, али и део власти бојкотују рад Скупштине Црне Горе, али учествују на седницама и гласају када сматрају да је пробитачно, показатељ је незрелости и лицемерја политичких актера у Црној Гори, сматрају аналитичари.
Опозициони ДПС, иако је био одлучан у бојкоту парламента, вратио се у скупштинске клупе када је требало изгласати неповерење министру правде Владимиру Лепосавићу и када је требало гласати за резолуцију о Сребреници. Са друге стране, исто тако одлучни посланици Демократског фронта, који чине највећи део парламентарне већине, у истом тренутку почели су бојкот парламента. Међутим, враћају се у посланичке клупе како би гласали за избор Тужилачког савета.

Бојкот показује незрелост црногорских политичких актера

С обзиром да се посланици и власти и опозиције у посланичке клупе враћају када то нађу за сходно, на први поглед стиче се утисак да је бојкот црногорског парламента изгубио сваки смисао. Аналитичари су око овог питања подељени — док новинар и друштвени активиста Џевдет Пепић сматра да се ради о незрелости црногорских актера, политиколог Владимир Павићевић тврди да је бојкот Демократског фронта оголио подршку коју ДПС пружа влади Здравка Кривокапића.
Милан Кнежевић, председник Демократске народне партије и један од лидера Демократског фронта Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2021
Демократски фронт спреман да се врати у Скупштину
Пепића бојкот више подсећа на дечју љутњу него на бојкот у политичком смислу — то што се у парламент враћају кад год им то одговара, говори да су политичке партије пре окренуте својим политичким интересима, него државним.
„Главни политички такмаци се уопште не такмиче ко ће више допринети бољој друштвено-политичкој ситуацији у Црној Гори. То је више такмичење ко ће покупити више дневнополитичких поена на свој рачун“, објашњава он.
Бојкот парламента легитиман је и легалан, али у Црној Гори се ради о љутини и терању ината, додаје наш саговорник. Више се, према његовим речима, брине о подели економског колача и трговини радним местима. То је неодговорно понашање које говори о незрелости главних актера на црногорској политичкој сцени, закључује Пепић.
Бојкот ДФ-а оголио подршку ДПС-а влади
И Владимир Павићевић се слаже да је бојкот легитиман начин политичке борбе, мада, признаје, бојкот институција најчешће не доноси никакву корист онима који се на бојкот одлуче. ДПС је, према његовим речима, иако је бојкотовао рад Скупштине, бојкот прекидао када је проценио да је за ту партију добро да заштити владу Здравка Кривокапића.
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2021
ДПС бојкотује седницу Скупштине Црне Горе
Он сматра да је бојкот Демократског фронта послужио да се потврди претпоставка великог броја грађана Црне Горе да је ДПС спреман да притекне у помоћ Кривокапићевој влади каде види да су у некој великој кризи.
„Дакле, ту бојкот није био питање неког става на дужи рок, него је коришћен као средство за тактику која треба нешто да покаже, нека ситуација да се оголи, да грађани нешто јасније виде и тако даље“, истиче Павићевић.
Бојкот ДПС-а био је последица незнања те партије шта треба да ради, јер у једном периоду није било политичког потеза који би му користио; након извесног времена увидели су да му је сламка спаса за опстанак на политичкој сцени, опстанак Кривокапићеве владе, додаје он.
Са друге стране, бојкот који спроводи 27 посланика владајуће већине, послужио је да се додатно припрети Кривокапићу, али и да се види да ли ће у ситуацији када је немогуће одржати седницу Скупштине или гласати за неки предлог, ДПС доћи и заштитити Кривокапића и владу.
Имати подршку бивше власти у тренутку када је ДПС постао сигуран изборни губитник, губитнички је политички потез и за Здравка Кривокапића, за кога у будућности неће бити значајније улоге на политичкој сцени Црне Горе, закључује Павићевић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала