„Чекали смо овакве пројекте годинама“ /фото, видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2021
Пратите нас
Председник Србије Александа Вучић изјавио је данас да би компресорска станица "Велика Плана" на гасоводу Балкански ток, која се гради између Велике Плане и Жабара, требало да буде завршена до октобра и позвао раднике да иако раде у тешким условима пробају да испуне тај рок.
"Задовољан сам. Годинама смо чекали да радимо овако важне инфрастрктурне пројекте, а гасовод је свакако једна од најважнијих. Ово је велика ствар за Србију", рекао је Вучић током обиласка радова и разговора са радницима.
Нагласио је да је гасовод жила куцавица за развој привреде и привлачење нових инвеститора.
Вучић је после обиласка радова рекао да је Србија раније у веома кратком року изградила гасовод у дужини од 402 километра, али да сада постоји минимално кашњење на тој станици од месец или два, ако имамо у виду корону и све друге проблеме са којима смо се суочавали.
© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександатр Вучић у Великој Плани
Александатр Вучић у Великој Плани - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2021
Александатр Вучић у Великој Плани
"Поносан сам на то што се налазимо овде у Жабарима и ускоро ћемо отворити ову велелепну компресорску станицу. Без компресорске станице и 36 објекта и много оних испод земље, не би могли да имамо уравнотежен притисак гаса. Имали би велике губитке и не би могли да допремимо гас до Мађарске", казао је Вучић.
Председник истиче да је то веома важан пројекат за енергетску сигурност земље која ће заједно са храном и финансијском стабилности бити кључна ствар у наредних 20 година.
© Sputnik / Лола ЂорђевићКомпресорска станица "Велика Плана"
Компресорска станица Велика Плана - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2021
Компресорска станица "Велика Плана"
Вучић је рекао да такав гасовод нисмо израдили у последњих 80 година, а сада као да се стидимо великих успеха и да то кажемо.
"Гасовод је жила куцавица и суштина. Да видимо и нове електране које ћемо градити, да ли ће бити гасне или ветроелектране илли неке друге, хидроелектране или термоелектране", навео је Вучић.
Председник је захвалио руским и нашим компанијама на великом труду, јер раде у немогућим условима.

Гасовод европски пројекат

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко нагласио је данас након обиласка радова на изградњи компресорске станице "Велика Плана", у оквиру пројекта изградње гасовода од границе са Бугарском до границе са Мађарском, да се налазе на европском градилишту на којем се гради европски пројекат.
Према његовим речима, гасовод се потпуно уклапа у све стандарде, а обезбеђиваће више свега што се уклапа у појам енергетске безбедности у Србији, Бугарској и Мађарској.
© Sputnik / Лола ЂорђевићКомпресорска станица Велика Плана
Компресорска станица Велика Плана - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2021
Компресорска станица Велика Плана
"Повећаће енергетску безбедност и у централној Европи, али и у другим деловима Европе. Ово је велика ствар, овде се види да је ово уствари европски пројекат у Србији која се залаже за снабдевање и себе, али и других", додао је Боцан-Харченко.
Истичући да се то да се налазе на европском градилишту показују и фирме које раде, а које су и из Немачке, Италије, Србије, Русије, као и да су радници из многих земаља, Боцан-Харченко је казао да је ово привредни пројекат и да ту нема места политици, без обзира на све негативне коментаре који су се могли чути.
© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Боцан-Харченко у Великој Плани
Александар Боцан-Харченко у Великој Плани  - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2021
Александар Боцан-Харченко у Великој Плани
"Сви радимо заједно", казао је Харченко и додао да ће све бити завршено у року, односно у октобру.
"Србија ће добити нови гас, постаће и земља за транспорт гаса што значи и повећање прихода и економског, привредног, пре свега, али и политичког статуса", указао је Харченко.
Компресорска станица "Велика Плана" је једина компресорска станица на траси овог гасовода кроз Србију који од Бугарске, где се спаја са Турским током преко наше земље, води до Мађарске и средње Европе.
Почетком месеца Србијагас и мађарска гасна компанија ФГСЗ спојиле су цеви Балканског тока, чиме је комплетирана читава траса Балканског тока.
Према плану, требало би да прве количине транзитног руског гаса кроз нашу земљу до средње Европе потеку 1. октобра. Дужина гасовода кроз Србију од Зајечара, где улази из Бугарске, до Хоргоша где се спаја с мађарским делом трасе је 403 километра.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала