Центар „Вектор“: „ЕпиВакКороном“ вакцинисано више од милион људи

© Sputnik / Кирилл Брага / Уђи у базу фотографијаВакцина против ковида "ЕпиВакКорона"
Вакцина против ковида ЕпиВакКорона - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2021
Пратите нас
Међу вакцинисанима руском вакцином „ЕпиВакКорона“ од ковида се разболело само око 0,5 одсто људи, изјавио је директор Центра „Вектор“ који је развио ову вакцину, Ринат Максјутов.
Он је истакао да је пун циклус вакцинације прошло више од милион грађана.
„Међу милион вакцинисаних који су завршили цео циклус вакцинације, према подацима Министарства здравља, само нешто више од 0,5 одсто вакцинисаних се разболело, односно, фактички... на сваких 200 људи који су изабрали наш безбедан препарат... само једна особа“, објаснио је Максјутов новинарима.
„Можемо са сигурношћу да тврдимо да се вакцина одлично показала у примени“, рекао је Максјутов.
Такође је приметио да анализа нежељених ефеката код вакцинисаних пацијената показује да је једина нежељена реакција краткотрајна бол на месту инјекције и, у ретким случајевима, повишена температура.
Директор Центра „Вектор“ саопштио је да резултати пострегистрационих клиничких испитивања и цивилне примене вакцине „ЕпиВакКорона“ треба да буду објављени почетком јесени.
Према његовим речима, обим производње вакцине од јесени ће износити до пет милиона доза месечно.
Председник Русије Владимир Путин објавио је у октобру прошле године да је у Русији регистрована друга вакцина против вируса корона, коју је развио Државни научни центар „Вектор“, а која је названа „ЕпиВакКорона“. Пострегистрациона испитивања вакцине почела су 26. новембра, а Министарство здравља Русије је 18. новембра издало дозволу центру „Вектор“ за спровођење пострегистрационих испитивања вакцине „ЕпиВакКорона“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала