Нове мере уведене у Црној Гори

CC0 / Pixabay / Поглед на стари град у Будви
Поглед на стари град у Будви - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2021
Пратите нас
Влада Црне Горе је усвојила нове мере против вируса корона које ће важити од данас до 20. августа.
Улазак у унутрашњост угоститељских објеката, као и ноћне клубове и дискотеке, омогућава се само уз најмање један од следећа четири доказа из Националне дигиталне ковид потврде:
- да је особа у целости вакцинисана, или је примила прву дозу
- да поседује негативан ПЦР тест на ковид 19, који није старији од 72 сата
- доказ да је особа преболела ковид
- доказ о негативном брзом антигенском тесту, који није старији од 48 сати
"Један од ових услова морају да поседују сви запослени у угоститељству", рекао је директор Института за јавно здравље Црне Горе Игор Галић.
Власници објеката у обавези су да одреде лице које ће контролисати поседовања доказа о вакцинацији или негативним тестовима.
За малолетнике се не захтева да не испуњавају ниједан од наведених услова, осим при уласку у дискотеке или ноћне клубове.
Под истим условима дозвољава се присуство спортским манифестацијама на отвореном и затвореном. Масовна окупљања и фестивали који не могу да се контролишу на ограниченом простору путем Националне ковид потврде, одлажу се до 20. августа.
"То су догађаји попут Бокешке ноћи, карневала и слично", казао је Галић.

О црногорској Националној ковид потврди

Сви грађани који су досад добили потврде о вакцинацији, независно да ли је у питању једна или две дозе, те потврде могу и даље да користе, и оне су валидне за улазак у угоститељске објекте, ноћне клубове, спортске објекте...
"Грађани који се убудуће буду вакцинисали, или радили тест, добиће националну ковид потврду која се издаје на вакциналном пункту или код изабраног лекара", казао је Александар Секулић из Министарства здравља.
Секулић је најавио да ће, током дана или до понедељка, преузимање дигиталне потврде бити омогућено и преко сајта еЗдравље.
"На тај начин ћемо скратити пут грађанима, да неће морати да иду у здравствене установе, већ ће потврду моћи да преузму онлајн", истакао је Секулић.
Све кључне мере у борби против вируса корона, које су и од економског значаја, од сада доносиће Влада Црне Горе, саопштено је на данашњој конференцији за новинаре Института за јавно здравље (ИЈЗ) и Министарства здравља, пренео је портал "Вијести".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала