Почела посебна седница: Република Српска одлучује о одговору на Инцков закон

© SputnikПалата Републике у РС, Бања Лука
Палата Републике у РС, Бања Лука - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2021
Пратите нас
У Бањалуци је почела посебна седница Народне скупштине Републике Српске на којој би по хитном поступку требало да буду разматрани предлози закона о допуни Кривичног законика Републике Српске и о непримењивању одлуке високог представника. Седница је затворена за јавност.
Председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић рекао је да ће седница трајати док се не апсолвира дневни ред, након чега ће посланици гласати.
Седници присуствују српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница РС Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, као и председници политичких странака.
Босна и Херцеговина - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2021
Порука из Бањалуке: Зачепићемо уста једном засвагда свима који Српску зову геноцидном /видео/
Влада Републике Српске утврдила је да су Предлог закона о допуни Кривичног законика Републике Српске и Предлог закона о непримењивању одлуке високог представника којом се доноси Закон о допуни Кривичног закона БиХ усаглашени са Уставом, правним системом и Правилима за израду закона и других прописа Српске.
Влада је у четвртак утврдила да се ови законски предлози могу упутити у даљу процедуре, пренео је РТРС.
Подсетимо, лидери политичких партија из Републике Српске одлучили су у понедељак да представници РС у институцијама БиХ, односно Председништву, Савету министара и Парламенту БиХ не учествују у доношењу одлука, у знак протеста због одлуке одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка да наметне допуне Кривичног закона Босне и Херцеговине којима се забрањује и кажњава негирање геноцида.
Практично, то значи да се српски представници неће повући из институција, али неће учествовати у раду и доносити одлуке док се не реши питање наметнутог закона.
О томе шта су могући сценарији у БиХ, да ли је Инцково „закуцавање“ испровоцирано извештајем Независне комисије о Сребреници, који оцењује да злочин који се догодио није био геноцид, или је одговор на руско-кинески нацрт резолуције о високом представнику, за Спутњик су говорили дипломата у пензији Зоран Миливојевић, политички аналитичар из Бањалуке Војислав Савић и професор Срђан Перишић:
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала