Пресуда за убиство на Бановом брду: Чаба Дер осуђен на 40 година затвора

CC0 / Pixabay / Чекић у судници
Чекић у судници - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2021
Пратите нас
Виши суд у Београду осудио је Чабу Дера на 40 година затвора због подмуклог убиства Небојше Марковића у београдском насељу Баново брдо 5. јануара 2019. године, а Алана Циглера на четири године затвора, јер му је помогао да побегне након убиства.
Деру је пресуда изречена у одсуству, јер је у притвору у Будимпешти где се против њега води поступак за два убиства 2018. године, док је Циглер у Београду, у притвору који му је суд данас продужио до упућивања на извршење казне.
Дер је осуђен као непосредни извршилац овог тешког убиства на подмукао начин, а Циглер за кривично дело — помоћ учиниоцу након извршеног кривичног дела, односно јер му је помогао након извршења кривичног дела да побегне, одвозећи га за места убиства „пунтом“.
Суд је закључио да Циглер није био свестан нити је знао да Дер планира да убије Марковића, већ је мислио да евентуално жели да га заплаши да би му наводно вратио неки дуг.
Циглер ће морати да плати трошкове кривичног поступка, док је Дер тога ослобођен с обзиром да га чека дугогодишња робија, пренео је Танјуг.
Ово је првостепена пресуда на коју и одбрана и тужилаштво имају право жалбе Апелационом суду.
Дер је признао убиство у изјави истражним органима приликом саслушања у мађарском притвору, док је Циглер потврдио је да га је он возио колима до Бановог брда, али је оспоравао да је знао да ће Дер убити Марковића.
Због убиства мађарског бизнисмена, као и још једног убиства у Амстердаму, Дер је у Будимпешти првостепеном пресудом осуђен на доживотни затвор и сада у притвору чека одлуку по жалби.
Дер је након бекства из Србије ухапшен по потерници у Прагу почетком марта 2019. године, одакле је изручен Мађарској. Поред Србије, његово изручење су тражиле и Шпанија и Холандија и Мађарска којој је изручен 18. јула 2019. године.
Пре три године изашао из затвора где је робијао због убиства криминалца Бранислава Јелачића 2004. године.
И Циглер је у октобру 2018. године изашао са вишегодишње робије и три месеца касније се опет нашао иза решетака.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала