Северна Македонија: Усвојена резолуција о „црвеној линији“ за Бугарску

© AP Photo / Boris GrdanoskiЉуди пролазе поред зграде македонског парламента у Скопљу
Људи пролазе поред зграде македонског парламента у Скопљу - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2021
Пратите нас
Скупштина Северне Македоније усвојила је Резолуцију о утврђивању државних позиција у контексту блокада њених европских интеграција, коју је поднела посланичка група ВМРО-ДПМНЕ.
Резолуција је усвојена са 95 гласова „за“, а један посланик је био уздржан, објавила је агенција МИА.
Потпредседник ВМРО-ДПМНЕ Александар Николоски изјавио је да Северна Македонија најзад има државни документ који опредељује границе за преговоре о добросуседству са Бугарском и спречава преговарачки тим премијера Зорана Заева да преговара о македонском језику и идентитету.
„У Собрању је на предлог ВМРО-ДПМНЕ усвојена декларација о македонској ‘црвеној линији’ у односу на Бугарску“, написао је Николоски на Фејсбук налогу.
„Македонски језик је самосвојан и различит од других. Македонски народ има културу и историју којом може да се поноси и нећемо дозволити никоме да то оспорава“, поручио је Николоски.
Премијер Северне Македоније Зоран Заев изјавио је у четвртак да ће се разговори са Бугарском о проналажењу решења за отворена питања и превазилажењу вета ЕУ наставити чим се влада формира у Софији након ванредних избора у земљи одржаних раније овог месеца.
Табла Северне Македоније - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2021
Још један шамар Северној Македонији
Одговарајући на питање новинара на Регионалном економском форуму у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“, Заев је истакао да је и Бугарска добродошла да се придружи овој иницијативи, иако је чланица ЕУ.
„Заиста желим да Бугарска формира владу. Ово је добро и за Бугарску и за бугарски народ, и наравно за регион. Такође је добро за Северну Македонију. Чим се формира влада, наставићемо да разговарамо док не нађемо решење“, изјавио је Заев, и додао да очекује да ће се ствари променити након избора у Бугарској, пренео је Танјуг.
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала