Донбас: Украјинске снаге настављају гранатирање; у случају даље ескалације следе реципрочне мере

© Sputnik / Сергей Аверин / Уђи у базу фотографијаПоследице гранатирања у Доњецку
Последице гранатирања у Доњецку - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2021
Пратите нас
Украјинске снаге у петак су једном гранатирале територију самопроглашене Луганске Народне Републике, речено је Спутњику у представништву ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре.
Према речима представника ЛНР, украјинска војска је из митраљеза великог калибра пуцала на село Молодјожно, које је под контролом Луганска.
Истовремено је портпарол Народне милиције самопроглашене Доњецке Народне Републике саопштио да су четири припадника снага ДНР погинула у гранатирању које су извршиле украјинске снаге.
Припадник Народне милиције ДНР на контакт линији у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2021
„Сломићете зубе“: ДНР одговорио на украјинске планове о заузимању Донбаса
„Током гранатирања, представништво ДНР у Заједничком центру затражило је примирје преко координационог механизма за евакуацију рањеног војника. Игноришући још један захтев и кршећи све норме међународног хуманитарног права, припадници 93. бригаде отворили су ватру на пристигло возило за евакуацију, испаливши више од 40 граната из (оклопног возила) БМП-2“, рекао је представник Народне милиције.
Према његовим речима, евакуационо возилу гађано је циљано, украјинске снаге безбедности су упозорене на време и трасу његовог кретања.
„Са жаљењем саопштавамо да су у непријатељском гранатирању погинула четири браниоца наше републике“, додаје се у саопштењу.
Представници ДНР истакли су да оружане провокације украјинских снага говоре о одбијању Кијева да пристане да обезбеди примирје у Донбасу и да ће у случају ескалације самопроглашена Доњецка Народна Република предузети реципрочне мере.
У представништу су подсетили да је недавно Кијев предложио да се одржи ванредни састанак подгрупе за безбедност „ради разматрања безбедносне ситуације и доношења одлука о повратку на строги режим прекида ватре“, што „заправо, није ништа друго до још један покушај опонашања бурне активности за смањење тензија у Донбасу“.
„Свака ‘мировна’ иницијатива Кијева нас превише кошта. У случају даље ескалације на контакт линији, руководство републике ће неминовно предузети реципрочне мере у циљу заштите живота и здравља својих грађана“, закључује се у саопштењу представништва ДНР.

Ситуација у Донбасу

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.
Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре.
Свеобухватни прекид ватре у Донбасу ступио је на снагу 27. јула прошле године. Ове мере подразумевају потпуну забрану паљбе, размештања наоружања у насељима и у њиховој близини, офанзивних и извиђачко-диверзантских акција. Поред тога, предвиђена је дисциплинска одговорност за кршење прекида ватре. Наредбе о прекиду ватре које садрже мере за његово одржавање морају да буду на снази све док се сукоб не реши у потпуности. Међутим, од фебруара 2021. ситуација у Донбасу поново је почела да се погоршава.
Прочитајте још:
ЛНР: На територији под контролом Кијева распоређено тешко наоружање
„Супротстављање агресивној руској политици“: Други најважнији приоритет нове стратегије Кијева
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала