Горбачов објашњава како да се Кина, Британија и Француска укључе у преговоре са САД и Русијом

© Sputnik / Юрий АбрамочкинАрхивска фотографија: Председник САД Џорџ Буш Старији и председник СССР Михаил Горбачов на потписивању Споразума о стратешком офанзивном наоружању
Архивска фотографија: Председник САД Џорџ Буш Старији и председник СССР Михаил Горбачов на потписивању Споразума о стратешком офанзивном наоружању - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2021
Пратите нас
Бивши председник СССР-а Михаил Горбачов изјавио је да се нада да ниједна страна неће одуговлачити започете руско-америчке преговоре о стратешкој стабилности.
Тридесет година од Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 1) је веома добра годишњица. Можете га свима честитати. И на данашњи дан желим да кажем: смањење стратешког офанзивног наоружања остаје најважнија тема“, рекао је Горбачов за Спутњик на годишњицу потписивања овог документа.
Он је нагласио да ова тема сада није затворена.
„Добро је што су коначно почели преговори о стратешкој стабилности, како су се председници договорили. Надам се да их нико неће одуговлачити“, рекао је бивши совјетски лидер.
Горбачов сматра да Русија и Сједињене Америчке Државе морају да се договоре о нижим нивоима нуклеарног наоружања и да ће тада у ове нуклеарне преговоре бити могуће укључити и друге нуклеарне силе, укључујући Кину, Велику Британију и Француску.
„Али није довољна само стабилност. Потребно је договарати се о нижим нивоима нуклеарног наоружања. Тада ће бити могуће да се укључе и друге земље које имају нуклеарно оружје – Кина, Велика Британија, Француска. И онда заједно да се крене ка крајњем циљу – елиминацији нуклеарног оружја. Говорио сам и поновио много пута: не може бити другог циља. Зато што је нуклеарни рат неприхватљив“, нагласио је Горбачов.
БМ-27 Ураган, вишецевни бацач ракета - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2021
Путин предлагао Бајдену да Русија и Америка никад не воде ни нуклеарни нити икакав рат
Први Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 1) потписан је 31. јула 1991. године на састанку Горбачова и тадашњег председника САД Џорџа Буша Старијег у Москви.
Тренутно је између Руске Федерације и Сједињених Америчких Држава на снази Споразум СТАРТ 3, који ограничава број распоређених нуклеарних бојевих глава на 1.550 са сваке стране, али споразум не ограничава нуклеарне бојеве главе савезника Вашингтона. Администрација Доналда Трумпа предлагала је да се у руско-америчке преговоре о стратешкој стабилности укључи Кина, али Пекинг за то није заинтересован.
Русија и САД одржале су 28. јула консултације о стратешкој стабилности у Женеви. Састанак је одржан у циљу развоја споразума председника двеју земаља о почетку свеобухватног дијалога о стратешкој стабилности. Након састанка Стејт департмент је саопштио да су консултације биле професионалне и садржајне. Стране су се договориле да се поново састану крајем септембра како би разговарале о стратешкој стабилности, а до тада се планирају и неформалне консултације.
Прочитајте још:
Русија: Америка премашила број наоружања предвиђен споразумом СТАРТ 3 за 101 јединицу
Русија: Спремни смо да радимо са Америком на новој безбедносној једначини
Русија: Британија и Француска да се придруже регулисању контроле наоружања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала