Москва: Стратешки дијалог Русије и САД може помоћи у контроли наоружања

© Sputnik / Алексей КуденкоЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2021
Пратите нас
Свеобухватни билатерални стратешки дијалог о којем су се на састанку у Женеви договорили председници Русије и Сједињених Америчких Држава, Владимир Путин и Џо Бајден, може помоћи у превазилажењу опасне тенденције подривања темеља међународне архитектуре контроле наоружања, саопштило је Министарство спољних послова Русије.
„Руска Федерација се доследно залаже за јачање стратешке стабилности и међународне безбедности политичким и дипломатским методама, укључујући закључивање одговарајућих уговора и споразума. То је од посебног значаја у условима када се предузимају циљани напори да се уздрма међународна архитектура контроле наоружања и подрију њене основе“, наводи се у саопштењу Министарства у вези са 30. годишњицом потписивања Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ).
Архивска фотографија: Председник САД Џорџ Буш Старији и председник СССР Михаил Горбачов на потписивању Споразума о стратешком офанзивном наоружању - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2021
Горбачов објашњава како да се Кина, Британија и Француска укључе у преговоре са САД и Русијом
„Сматрамо да за превазилажење ове изузетно опасне тенденције може да помогне свеобухватни билатерални стратешки дијалог, о чему су се на састанку 16. јуна ове године договорили председници Русије и Сједињених Америчких Држава, а чија је прва рунда одржана 28. јула ове године у Женеви“, наглашава Министарство.
Пре тачно 30 година Русија и САД закључиле су први Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 1). документ је потписан 31. јула 1991. године на састанку Горбачова и тадашњег председника САД Џорџа Буша Старијег у Москви.
Тренутно је између Руске Федерације и Сједињених Америчких Држава на снази Споразум СТАРТ 3, који ограничава број распоређених нуклеарних бојевих глава на 1.550 са сваке стране, али споразум не ограничава нуклеарне бојеве главе савезника Вашингтона. Администрација Доналда Трумпа предлагала је да се у руско-америчке преговоре о стратешкој стабилности укључи Кина, али Пекинг за то није заинтересован.
Прочитајте још:
Бајден: Преговори о стратешкој стабилности са Русијом уливају наду
Москва открила детаље преговора о стратешкој стабилности са Америком
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала