Порошенко одговорио на Путинов чланак о Украјинцима и Русима

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаБивши председник Украјине Петро Порошенко на заседању партије Европска солидарност у Кијеву
Бивши председник Украјине Петро Порошенко на заседању партије Европска солидарност у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2021
Пратите нас
Бивши председник Украјине Петро Порошенко објавио је у пољском листу „Газета виборшча“ одговор на чланак Владимира Путина о јединству Руса и Украјинаца.
Према Порошенковим речима, његов народ нема проблема са сопственим идентитетом.
„Ми смо украјинска политичка нација, чији су равноправни чланови грађани различитог етничког порекла, различитих вера и језичких заједница“, објаснио је он.
Бивши шеф државе сматра да Украјинци имају сопствено историјско искуство, језик и политичку културу, као и „осећај припадности европској цивилизацији”.
Раније је председник Русије Владимир Путин објавио чланак „О историјском јединству Руса и Украјинаца“. У њему је руски лидер назвао зид који је подигнут између Руса и Украјинаца великом катастрофом и нагласио да је прави суверенитет Украјине могућ само у партнерству са суседном земљом.
Касније је актуелни украјински председник Владимир Зеленски, честитајући грађанима Дан покрштавања Кијевске Русије, саветовао „рођаке и веома удаљену родбину“ да не задиру у наслеђе ове древне државе. Кијевску Русију назвао је мајком украјинске историје, а саму земљу – „наследницом једне од најмоћнијих држава средњовековне Европе“. Према речима украјинског председника, 24 области Украјине и Крима су „рођена деца и наследници древне државе“.
Прочитајте још:
„А ти ниси Рус?“: Путин објаснио тројство руског, украјинског и белоруског народа
Путин објаснио зашто је написао чланак о Украјини: Активно се ради на пројекту „анти-Русија“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала