Посланик Думе: Бајден пред озбиљним изазовом због „Северног тока 2“

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЗграда Државне думе Русије
Зграда Државне думе Русије - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2021
Пратите нас
Нацрт закона којим се спречава могућност да се не примене санкције против „Северног тока 2“ а који су подржали амерички конгресмени биће озбиљан изазов за америчког лидера Џозефа Бајдена јер је то у супротности са споразумом Вашингтона и Берлина, оценио је посланик Думе Леонид Слуцки.
„Нова америчка администрација ће морати да доказује да су САД у стању да поштују обавезе које су преузели пред европским партнерима“, написао је Слуцки на Телеграм каналу.
Он је напоменуо да о нацрту закона треба да се изјасни и Сенат а да ће документ на потпис Бајдену стићи само ако сенатори не унесу некакве измене.
„Што се тиче америчких конгресмена, њихови поступци када је реч о ‘Северном току 2’ су пре свега усмерени на домаће потрошаче. Не треба заборавити ни на оне који лобирају за испоруке америчког течног гаса у Европу. Још један пример нелојалне конкуренције. Ипак, на старт гасовода тај ‘ритуални плес’ тешко да може да утиче“, закључио је Слуцки.
Реаговао је и сенатор Алексеј Пушков који каже да су на Западу очигледно погрешили када су Русију сврстали у регионалну државу.
„Регионална држава? С којом САД воде преговоре о стратешкој стабилности – са једином земљом у свету? И због које Конгрес намерава да уђе у конфликт с Белом кућом? Немојте да се тешите и да засмејавате људе “, рекао је он.
Подсетимо, амерички Представнички дом одобрио је нацрт закона о финансирању Стејт департмента 2022. године којим се, између осталог, блокирају права америчког председника Џоа Бајдена да одустане од санкција против „Северног тока 2“.
Конгрес САД - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2021
Бајден не сме одустати од санкција: Амерички Конгрес новим законом удара на „Северни ток 2“
Подсетимо, према наводима оператора пројекта „Норд стрим 2 АГ“, изграђено је 99 одсто гасовода „Северни ток 2“ . Како је саопштио директор аустријске компаније „ОМВ“ Рајнер Зеле, гасовод ће бити довршен у августу, могуће је да ће бити пуштен у рад већ ове године.
Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се бори Украјина, која се плаши да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, као и бројне европске земље, укључујући Пољску, Летонију и Литванију, а такође и Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ.
Немачка и САД су недавно склопиле споразум о „Северном току 2“, у коме се говори о мерама подршке Украјини, европској енергетској безбедности и заједничким циљевима за заштиту климе.
Погледајте анимирану инфографику о пројекту „Северни ток 2“:
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала