Постигнут договор о потписивању Протокола о братимљењу руског града Суздаља и Сремских Карловаца

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Mister No / Сремски Карловци
Сремски Карловци - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Руски дом у Београду објавио је да је постигнут договор о потписивању Протокола о братимљењу Суздаља, града на око 220 километара североисточно од Москве, и Сремских Карловаца.
,,Узимајући у обзир да су наша два места духовни и културни центри свог народа, сматрам да ће се њиховим братимљењем успоставити још јача веза између руског и српског народа“, изјавио је председник Општине Сремски Карловци Александар Саша Стојкечић на састанку са директором Руског дома Јевгенијем Барановом.
Састанак је одржан поводом предлога Представништва руске државне организације малог и средњег предузетништва „Ослонац Русије“ о братимљењу градске управе Суздаља и општинске управе Сремских Карловаца.
Мало место у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца — Сремски Карловци представљали су један од најзначајнијих центара руске емиграције, објављено на Фејсбук страници Руског дома у Београду.
Град је постао уточиште за последњег врховног команданта Руске армије, а био је и духовни центар руске емиграције. Патријарх српски Димитрије ставио је, како се подсећа, на располагање прогнаним руским архипастирима своју резиденцију у Сремским Карловцима, док је у Патријаршијском двору био смештен Архијерејски синод Руске Заграничне Цркве. Управо су овде донете одлуке од пресудног значаја за руско православље.
Историјске и духовне везе које повезују Суздаљ са Србијом сежу у давну прошлост: овде је од 1708. до 1712. године живео митрополит Јефрем (световно Јефимиј Јанковић), епископ Руске и Српске православне цркве, митрополит суздаљски и јуријевски, раније митрополит скопски.
У „Ослонцу Русије“ верују да ће успостављање побратимских веза ојачати не само културне и духовне везе са Русијом, већ да ће оне повољно утицати и на јачање братских односа две државе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала