Србија од данас живи на рачун поколења, два дана после остатка света

CC0 / Pixabay / Природа
Природа - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2021
Пратите нас
Свет је ове године у еколошки дуг ушао 29. јула, а Србија два дана касније – данас, по рачуници Мреже за глобални еколошки отисак. То је дан када смо потрошили природне ресурсе које екосистеми могу у години да обнове.
До краја године живећемо од ресурса позајмљених од будућих генерација. Блокада изазвана пандемијом прошле године довела је до почетног наглог пада емисије угљен-диоксида, док је ове године укупни еколошки отисак повећан за 6,6 одсто.
Само у Бразилу изгубљено је више од милион хектара прашуме. Глобални биокапацитет шума смањен је за пола процента, пренео је јавни сервис.
„Не можемо опстати уколико немамо чисту воду, чист ваздух, здраву храну и зато је важно да очувамо екосистеме. Природа нестаје а ми својим понашањем као људи, својим конзумеризмом, претераном потрошњом је уништавамо и оно што можемо да урадимо је да заштитимо природу и да трошимо мање природних ресурса“, каже Душка Димовић из Светског фонда за природу.
Због прекомерне потрошње, индустрије, пољопривреде, риболова, бацања хране, уништавају се шуме, реке, океани, угрожавају природна станишта, долази до несташице воде, загађења ваздуха и земљишта и затрпавања земље отпадом.
„Ми сада већ трошимо скоро две планете, када говоримо о нашим стиловима живљења, наравно на располагању имамо само ову једну једину. То значи да су наши економски модели који су засновани на принципима – произведи, потроши, одбаци – апсолутно неодрживи, односно да смо као друштво зрели да пређемо са тих линеарних економских модела ка циркуларним економским моделима“, објаснио је Мирослав Тадић из Програма УН за развој.
Глобално се рециклира само 13 одсто отпада, а слично је и у Србији.
„Неке процене за Србију говоре да ми годишње губимо скоро 50 милиона долара управо у тим изгубљеним рециклабилним материјама“, истакао је Тадић.
Ове године прва земља која је ушла у еколошки дуг био је Катар, и то већ у фебруару. Сједињене Америчке Државе су у дугу од марта, а већина европских земаља годишње природне ресурсе потроши до маја.
Земља - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2021
Научници објавили црне прогнозе: Најпре ће нестати угљен-диоксид, биљке, па кисеоник и ― крај света
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала