Главни руски безбедњак о наводном тровању Наваљног: Постоји много недоследности

© Мосгорсуд / Уђи у базу фотографијаНаваљни пред судом
Наваљни пред судом - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2021
Пратите нас
Постоји огроман број недоследности у случају наводног тровања руског опозиционара Алексеја Наваљног 2020. године, али Спољнообавештајна служба зна део истине о томе шта се догодило, изјавио је директор службе Сергеј Наришкин за телевизију „Русија 1“.

„Има огроман број недоследности. Тешко је рећи да ли је заиста био отрован касније, након што се укрцао у авион. Али ако су заиста пронађени неки маркери, онда је реалнија претпоставка да је нешто, нека супстанца, унета у његов биолошки материјал“, додао је Наришкин. А то се није догодило на територији Русије, нагласио је он.

Он је објаснио да овакве закључке изводи на основу закључака лекара, специјалиста који су радили са њим на територији Русије и са даљом логиком догађаја.
Наришкин је објаснио да руска спољнообавештајна служба зна део истине о случају наводног тровања Наваљног.
„Знамо део истине. Не све, нећу да лажем и нећу да се хвалим. Али знамо део истине у делу који се тиче ‘берлинског пацијента’. Или неке индиректне доказе о истини“, прецизирао је он.
Руски блогер Алексеј Наваљни - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2021
Московско Тужилаштво: Структуре Наваљног спремају обојену револуцију по налогу страних центара
„Ради се о томе да смо годину дана пре ове епизоде ​​добили поуздане и проверене информације да је у једној од западних земаља, европских земаља одржан састанак на којем су учествовале специјалне службе и такозване фондације, невладине организације и различите владине структуре, где се озбиљно разговарало о томе како подржати протестни покрет у Русији који је практично избледео“, додао је Наришкин.
Према његовим речима, потпуно озбиљно се разматрало питање да је потребан жртвени јарац.
„И било би боље да је ова жртва из редова лидера протестног покрета. Не желим ништа да кажем, али могу се повући неке паралеле“, истакао је директор Спољнообавештајне службе.
Под „жртвеним јарцем“ подразумева се жртва провокативног убиства, чија би смрт требало да изазове велико одјек у јавности, а која ће се искористити за дестабилизацију друштвене ситуације. По правилу се за жртву бира истакнута личност. Таква убиства су годинама много пута коришћена за покретање „обојених револуција“ у различитим земљама.
Наваљни је хоспитализован у Омску 20. августа прошле године након што му је позлило у авиону на путу из Томска. Након прегледа, омски лекари су као главну дијагнозу навели метаболички поремећај, који је изазвао оштру промену шећера у крви. За сада није јасно чиме је оно било проузроковано, али према омским лекарима, у крви и урину Наваљног нису пронађени отрови.
Касније је Наваљни авионом пребачен у Немачку. После тога је немачка влада објавила, позивајући се на војне лекаре, да је Наваљни наводно отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“. Истовремено, власти Немачке раније нису негирале да је њихова обавештајна служба БНД од 1990-их година имала приступ бојном отрову „Новичок“.
Прочитајте још:
Захарова: Присталице Наваљног изводе акције по америчком приручнику
Русија: Немачка, Француска и Шведска сакриле изузетно важне информације у вези с Наваљним
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала