Кандидат за немачког канцелара прети новим санкцијама Русији

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2021
Пратите нас
Кандидат за немачког канцелара из конзервативног блока ЦДУ/ЦСУ Армин Лашет запретио је Русији санкцијама ако се гасовод „Северни ток 2“ употреби против Украјине.
„Ако Русија поново предузме агресивне акције против Украјине, Немачка ће предузети мере на националном нивоу и залагати се за казне унутар Европске уније“, рекао је Лашет у интервјуу за пољски лист „Ржечпосполита“.
Према његовим речима, на тај начин ће Немачка „спречити“ коришћење „Северног тока 2“ као „геополитичког оружја“. Немачки политичар тврди да споразум о гасоводу између Сједињених Америчких Држава и Немачке пружа инструменте помоћу којих оне „могу заједно да позову Русију на одговорност због деструктивних активности“.
Он је при томе додао да суверенитет и безбедност Украјине морају бити приоритет спољне политике Немачке.

Изградња гасовода

„Северни ток 2“ је готово 99 одсто завршени гасовод из Русије у Немачку са укупним капацитетом од 55 милијарди кубних метара гаса годишње. Против његове изградње активно се боре Сједињене Америчке Државе, које су заинтересоване за промоцију свог природног течног гаса у земљама ЕУ, као и Украјина и Пољска које пројекат називају политичким. Вашингтон је четири пута уводио санкције у покушају да спречи његову реализацију, али је изградња дошла до завршне фазе и требало би да буде завршена до краја лета.
Раније су Берлин и Вашингтон издали заједничко саопштење о „Северном току 2“ у којем се наводи да је за изградњу гасовода потребно обезбедити наставак снабдевања горивом из Русије преко Украјине после 2024. године. Немачка се такође обавезала да ће тражити од Брисела санкције против Москве уколико Русија буде користила извоз енергената као инструмент утицаја.
Москва је више пута позивала да се престане са политизацијом ситуације, подсећајући да је гасовод користан не само за Русију, већ и за Европску унију и наглашавајући да никада није користила енергетске ресурсе као инструмент притиска.
Прочитајте још:
Изграђено 99 одсто гасовода: „Северни ток 2“ биће завршен у августу
Медији: Немачка ће предузети мере ако Русија буде користила гас као оружје
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала