САД смањују број запослених у амбасади у Москви

© Sputnik / Ilya PitalevЗастава САД на згради америчке амбасаде у Москви
Застава САД на згради америчке амбасаде у Москви - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе од 1. августа морају да ускладе састав своје амбасаде и конзулата у Русији са новим захтевима, према којима је Вашингтону забрањено запошљавање држављана Русије и трећих земаља.
Амерички амбасадор у Русији Џон Саливан раније је изјавио да ће се због ових мера руске владе број дипломатских мисија у Русији смањити на 120 људи, због чега неће моћи у потпуности да пружају конзуларне услуге.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је у петак да су САД биле приморане да отпусте 182 локално ангажована радника и десетине људи који су радили по уговору у дипломатским мисијама у Москви, Владивостоку и Јекатеринбургу.
Америчка амбасада у Москви - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2021
Америка отпушта 182 службеника дипломатских мисија у Русији
„Ове непријатне мере озбиљно ће утицати на рад наших мисија у Сједињеним Америчким Државама, што потенцијално укључује и безбедност нашег особља, као и могућности за дипломатске контакте са руским властима“, истакао је Блинкен.
Истовремено је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков рекао да Москва неће представљати препреке ако САД желе да запослене у руској амбасади замене америчким грађанима, али да ће на снази остати горња граница од 455 запослених.
Русија је захтевала од Сједињених Америчких Држава да не запошљавају држављане Русије као реципрочну меру за још једне санкције које је Вашингтон увео у априлу. Тада су под нове санкције потпала 32 физичка лица и удружења. Санкције су такође забраниле америчким финансијским институцијама да купују руске државне обвезнице после 14. јуна. Осим тога, Вашингтон је најавио да ће из земље протерати десет запослених у руским дипломатским мисијама. Руско Министарство спољних послова истакло је да политика америчких санкција не одговара интересима народа двеју земаља.
Као одговор на америчке санкције уследио је одговор Русије. Конкретно, Москва је донела одлуку да откаже споразум о путовању америчких дипломата изван својих база, као и да забрани Русима и држављанима трећих земаља да се запошљавају у америчкој амбасади или генералном конзулату. Осим тога, Русија је укључила Сједињене Америчке Државе (заједно са Чешком) на списак непријатељских држава којима је забрањено запошљавање држављана трећих земаља.
Прочитајте још:
Руски амбасадор о новим америчким санкцијама: Још један конфронтациони потез Вашингтона
Америчка амбасада у Москви ограничава рад и издавање виза; Песков: Ништа се не мења
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала