Запад спреман за сценарио хаоса у БиХ, неуралгична тачка — Брчко /видео/

CC0 / Photo by Markus Winkler from Pexels / Застава Босне и Херцеговине
Застава Босне и Херцеговине - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2021
Пратите нас
Република Српска је дала одличан први одговор на закон Валентина Инцка, а сада је важно да Београд дâ до знања да стоји иза политике Бањалуке. Западне земље знају да не могу да се понашају као ‘90-их, али су вероватно спремне за изазивање хаоса у БиХ и на Балкану, упозорава политиколог Александар Павић, који сматра да је неуралгична тачка — Брчко.
Ситуација у коју је доведена Република Српска полако, каже Павић у емисији Радио Спутњика „Од четвртка до четвртка”, клизи ка некој новој конференцији. За нашег саговорника аларм да Запад нешто спрема на Балкану била је прича о нон-пејперима. У незваничном словеначком документу који је процурио пре извесног времена, било је наведено да део Републике Српске треба да се споји са Србијом, а та формулација за њих значи само једно — да Србији може да се припоји источни део, који је мањи и сиромашнији.
Брчко неуралгична тачка
Већи део људи у РС, подсећа он, живи западно од Брчког, којег је Запад намерно оставио као неуралгичну тачку на коју могу да реагују и где могу да интервенишу.
„То је дистрикт, он није под влашћу ни РС ни Федерације и ако би СИПА игде покушала да хапси некога због повреде Инцковог Закона о забрани негирања геноцида, онда би то било управо тамо. Страхујем да би могли да почну да се остварују сви ти нон-пејпери и на терену управо изазивањем криза. Пресекли би Републику Српску појавом хиљаду војника у Брчком, а истовремено би направили неки инцидент на северу Косова, тако да Србија мора да реагује“, каже наш саговорник.
Валентин Инцко високи представник за Босну и Херцеговину.  - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2021
Оштар одговор Русије на потезе Валентина Инцка – у шест тачака
Циљ је завадити Београд и Бањалуку
Поента је, наставља Павић, што на Западу веома добро знају да када би се то десило, тешко да би могла да опстану руководства и у Бањалуци и у Београду, што би изазвало хаос у српском политичком животу. Због свега наведеног, наш саговорник је убеђен да је Инцков потез био у функцији управо оваквог сценарија и наглашава да би представници Републике Српске и Србије већ следеће недеље морали да разраде све варијанте како би сложно приступили решавању те ситуације, а обавезно морају да разговарају и са савезницима. Додаје да Русија и Кина остају кључни партнери Срба.

„Кина се вероватно не би војно ангажовала на овом простору, али нам продаје све више оружја, важни смо јој и због једног крака ’Појаса и пута‘, те бисмо могли да рачунамо на неку врсту економске потпоре у случају евентуалних санкција, каже Павић.

Руска помоћ Србији
Русија се већ дефинисала да не признаје новог високог представника, али наш саговорник каже да ми само можемо да се питамо да ли ће у неком тренутку овде осванути нека нова батерија С-400, иако нисмо видели ни да је она напустила простор Србије. „О целој ситуацији треба причати са представницима Русије и предочити им најгоре сценарије. Грци нам такође јесу природни савезници и деведесетих су нас максимално подржавали, али су они под притиском и због Турака, и лоше економске ситуације“, рекао је он.
Ипак, Павић не искључује могућност да би српски савезници могли да буду и мађарски премијер Виктор Орбан, као и земље-чланице Вишеградске групе, поготово након спекулација да би Бакир Изетбеговић могао да рачуна на војску од 70 хиљада миграната који су ушли у БиХ и да би од њих могло да се направи пет хиљада добрих бораца.
Бела кућа - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2021
Бајденова Америка припрема хаос у Босни и Херцеговини /видео/
Шмит нема мандат да смири ситуацију
На питање да ли би нови високи представник у БиХ Кристијан Шмит ипак могао нешто да промени набоље, наш саговорник на првом месту истиче да он свесно долази без подршке две сталне чланице Савета безбедности УН и да очекује да ће поступати по препорукама западних земаља. Иако многи прижељкују да Шмит поништи Инцкову одлуку, то се неће догодити, уверен је Павић, јер би онда против себе окренуо политичко Сарајево, а Запад на то није спреман.
„Ово је искорак из позиције коју су они сами направили — Дејтонски споразум је био најбољи рецепт да БиХ буде стабилна. Требало је избацити странце из државних институција и препустити народима да се сами договарају. Због тога не можемо да очекујемо од оног ко је направио штету да је сада поправи, то би била непоправљива наивност“, додаје он.
Павић очекује да ће Шмит у наредном периоду покушати да направи раздор између Београда и Бањалуке. „Да би се такав сценарио спречио, Београд мора да има истоветан став са Бањалуком и Москвом по овом питању, иначе ће то бити семе прекодринског раздора”, закључио је Александар Павић.
Република Српска - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2021
Српска јача него икад: Јединствена одлука после које БиХ неће бити иста
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала