- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Да ли је човек сам себи највећи непријатељ у природи? | Енергија Спутњика

Пратите нас
Планета Земља пролазила је кроз разне климатске периоде и пре него што су људи почели њене природне ресурсе убрзано да троше зарад свог благостања или како то волимо да кажемо — развоја цивилизације.
Планета Земља пролазила је кроз разне климатске периоде и пре него што су људи почели њене природне ресурсе убрзано да троше зарад свог благостања или како то волимо да кажемо — развоја цивилизације. Човек последњих деценија све више говори о заштити животне средине, спречавању климатских промена, очувању биодиверзитета…
Екологија је постала врло популарна наука. Научници који проучавају утицај људи на планету упозоравају да смо превише бахати. То се види по томе како загађујемо воду, земљиште, ваздух... Једном речју — екосистем.
Да би се скренула пажња на то колико олако узимамо природно богатство Земље уведен је 2006. године Дан еколошког дуга. Дан на који се, од почетка године прелази замишљена граница одрживе потрошње Земљиних ресурса.
Забрињавајуће је што тај еколошки отисак цивилизације и за планету и за појединачне земље траје све краће од 365 дана у години. Неке земље у еколошки дуг уђу већ после неколико месеци.
О томе шта је еколошки дуг, колики је до сада, ко ће га и када враћати и да ли ћемо сами уништити планету на којој живимо у емисији „Енергија Спутњика“ разговарају стручњак за енергетику Јелица Путниковић и Душка Димовић из Светске организације за заштиту природе Србије WWF.
Енергија Спутњика, 02.08.2021.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала