Политичари из осам држава се успротивили завршетку "Северног тока 2"

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаБрод за полагање гасоводних цеви "Фортуна" у немачкој луци Висмар
Брод за полагање гасоводних цеви Фортуна у немачкој луци Висмар - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2021
Пратите нас
Председници комитета за међународне односе парламената САД, Велике Британије, Пољске, Украјине, Литваније, Летоније, Естоније и Ирске успротивили су се реализацији гасовода "Северни ток 2".

"Сматрамо "Северни ток 2" геополитичким пројектом који има за циљ ширење утицаја Русије у Европи путем доминације на енергетском тржишту. Завршетак гасовода ће ојачати утицај руског гаса у европским испорукама енергената и угрозити националну безбедност држава-чланица ЕУ и САД. Угрозиће и без тога нестабилну безбедност и суверенитет Украјине", сматрају они.

Цевовод ће омогућити Русији да "врши притисак и уцењује" Кијев, зато руководство поменутих држава мора да "повећа подршку безбедностном и војном потенцијалу Украјине", наводи се у саопштењу.
Законодавци инсистирају на томе да сваки будући споразум о "Северном току 2" треба да укључује консултације у оквиру трансатлантских институција.

"Оваква дипломатија треба да се води узимају у обзир фундаментални принцип – отпор руској агресији у свим државама-чланицама НАТО-а и ЕУ и узимајући у обзир интересе у области националне безбедности наших партнера у Централној и Источној Европи", захтевају парламентарци.

Поред тога, потписници очекују од Немачке преузимање "конкретних обавеза" у правцу смањења зависности од руског гаса.
Законодавци, међу којима је утицајни сенатор-демократа из САД Роберт Менендес, "жале" због недавних одлука Вашингтона и Берлина.
Раније су Берлин и Вашингтон издали заједничко саопштење о „Северном току 2“ у којем се наводи да је за изградњу гасовода потребно обезбедити наставак снабдевања горивом из Русије преко Украјине после 2024. године. Немачка се такође обавезала да ће тражити од Брисела санкције против Москве уколико Русија буде користила извоз енергената као инструмент утицаја.
Москва је више пута позивала да се престане са политизацијом ситуације, подсећајући да је гасовод користан не само за Русију, већ и за Европску унију и наглашавајући да никада није користила енергетске ресурсе као инструмент притиска.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала