„Рио Тинто“ шаље у Србију пробно постројење за прераду литијума

© AFP 2023 / WILLIAM WESTЛого "Рио Тинта"
Лого Рио Тинта  - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2021
Пратите нас
Компанија „Рио Тинто“ би требало да у наредним недељама из Мелбурна у Србију испоручи пилот постројење за прераду литијума.
Рад, обављен у научном центру на периферији Мелбурна, предочио је начин да се економски извуче литијум из јадарита, минерала који је пронађен само на територији Србије, пише Ројтерс.
"То није велики рудник, али ће из перспективе експлоатације литијума бити највећи произвођач у Европи најмање десет година", рекла је новинарима Шинејф Кофмен, извршна директорка одељења за минерале у „Рио Тинту“, преноси Б92.
Четири транспортна контејнера опреме кренуће ускоро на деветонедељну пловидбу, а у зависности од еколошких одобрења, очекује се да ће изградња почети почетком следеће године, а производња 2026. године.
Такође, према очекивањима, рудник би требало да произведе довољно литијума за погон чак милион електричних возила. Уз то, производиће се борна киселина, која се користи у керамици и батеријама, али и натријум-сулфат, који се користи у детерџентима.
Ројтерс подсећа да велики произвођачи аутомобила, као што су Бе-Ем-Ве,„Фолксваген“ и „Тесла“, настоје да диверзификују ланце снабдевања и тако се "ослободе" утицаја доминантне Кине.
"Још се нисмо обавезали на било шта, али смо свакако видели велико интересовање", навела је Кофменова.
Машине и багери на ископинама - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2021
„Рио Тинто“ саопштио колико ће да уложи и како ће да функционише рудник у Јадру
Багери и грађевинске машине ископавају земљу - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2021
Зашто је језеро код Лознице поцрвенело: Огласио се и „Рио Тинто“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала