Шмит преузео функцију од Инцка

© AP Photo / Michael SohnВисоки представник у БиХ Кристијан Шмит
Високи представник у БиХ Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2021
Пратите нас
Кристијан Шмит је од данас званично нови високи представник у Босни и Херцеговини. Ову функцију је преузео у Уреду високог представника (ОХР) у Сарајеву од Валентина Инцка, који је ову дужност вршио 12 година.
Шмит је у петак, 30. јула, дошао у Босну и Херцеговину. Тада је посетио Мостар, а дан касније је дошао у Сарајево где се сусрео с градоначелницом овог града Бењамином Карић (СДП) и америчким амбасадором Ериком Нелсоном.
Странкама са седиштем у Републици Српској и Русији није прихватљиво именовање Шмита за високог представника, док су странке са седиштем у Федерацији Босне и Херцеговине поздравиле ово именовање, пише Кликс.
Уочи преузимања функције високог представника за немачки радио БР24 је изјавио да „није велики везир“ те да може бити „пријатељски настројен, али и неугодан“. Дужност је преузео у тренутку великих политичких тензија изазваних Инцковом одлуком да законски забрани негирање геноцида у Босни и Херцеговини.
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2021
Додик објавио политички рат Шмиту и Западу

Инцко: Има сву моју подршку

„Била ми је част служити“, казао је Инцко, и навео како је ОХР у његовом мандату радио на реформи државне имовине, на државној агенцији за индиректно опорезивање, као и Електропреносу, Централној банци.
„Кристијан и ја смо тесно сарађивали последњих месеци као припрему за овај дан. Импресиниран сам његовом упућеношћу“, казао је Инцко и навео како и с новим првим човеком Уред високог представника има један велики циљ да помогне опоравку БиХ друштва и да га врати у европску породицу.
Казао је како данас има част свом претходнику предати ажурирану збирку документа ОХР-а, скуп докумената који су помогли БиХ друштву да достигне тренутни ниво.
„Има моју пуну подршку и знам да ће одлучно и ефикасно радити на заштити интереса грађана“, изјавио је.
О томе шта чека Кристијана Шмита од овог понедељка и да ли је Инцко својом одлуком започео распад БиХ за Спутњик је говорио политиколог Александар Павић:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала