Срби конститутиван народ у Херцеговини, Бошњаци добили језик

© Flickr / Bert KaufmannМостар
Мостар - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2021
Пратите нас
Срби у Херцеговачко-неретванском кантону (ХНК) су постали конститутиван народ, а Бошњаци су добили босански језик и писмо.
То је постигнуто усвајањем амандмана у Скупштини ХНК у Мостару, чиме је измењен и Устав кантона. Амандмани су усвојени са 26 гласова за, док је притив био једино председник ХРС-а Славен Рагуж, а три заступника су била одсутна, пише портал „Кликс“.
Заменик председавајућег Скупштине ХНК Томислав Мартиновић (ХДЗБиХ) је нагласио да је већина хрватских заступника у Скупштини покренула питање доношења амандмана на Устав који се тичу конститутивности српског народа.
„Ово је наставак конзистентности наше политике која иде у правцу да се сви конститутивни народи једнако и равноправно осећају на сваком делу територије Босне и Херцеговине и да могу једнако конзумирати своја права“, рекао је Мартиновић.
Он је указао да то значи да је у то питање укључен и проблем легитимног представљања и изразио наду да ће данашња одлука имати шири одјек и када је реч о изменама Изборног закона. Мартиновић је додао да ће та странка бити апсолутно доследна у настојању да буде обезбеђено да представници конститутивних народа сами управљају својом политичком судбином.
Заступница СДП-а у Скупштини ХНК Весна Сараџић подсетила је да је прошло пуно времена од кад је клуб посланика Срба у Скупштини Херцеговачко-неретванског кантона 2016. године упутио амандмане на Устав кантона да се исправе његове дискриминаторске одредбе који не препознаје грађане српске националности у том кантону.
Црква је споменик културе БиХ, била је под заштитом УНЕСКО-а, а и по Дејтонском споразуму мора да изгледа идентично као њена претходница, да буде истих димензија, али и од истог материјала.  - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2021
Слика голготе Срба у Мостару: Обнавља се црква коју су ишчупали из темеља
Додала је да је недуго после тога и клуб Бошњака урадио исто и да су потом амандмани обједињени, а све је резултирало пресудом Уставног суда још 2018. године.
„Ми смо за то време покушавали константно да се то нађе на дневном реду, међутим никада нисмо успели чак ни да уђе на дневни ред, а камоли да се о томе расправља“, рекла је Сараџићева.
Указала је да је то увек ишло на мишљење Влади ХНК и да она никада није дала своје мишљење, а да је сада, када је већина клуба делегата из ХДЗ-а упутила то, Влада деловала експресно.
Одлука о измени Устава ступа на снагу данас, а стручне службе владе то ће објавити најкасније у наредних 15 до месец дана у службеним новинама Херцеговачко-неретванског кантона, преноси Танјуг.
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала