Украјина: Односе са Русијом требало прекинути 2014. године

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаДржавна застава на згради Министарства спољних послова Украјине у Кијеву
Државна застава на згради Министарства спољних послова Украјине у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2021
Пратите нас
Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба изјавио је да је требало раскинути дипломатске односе са Русијом 2014. године и да сада не види смисао тог потеза.

„У политици све треба радити на време. Требало је прекинути дипломатске односе са Москвом 2014. године на почетку агресије“, сматра шеф украјинске дипломатије.

Како је рекао у интервјуу новинару Евгенију Кисељову, сада је створен некакав статус-кво када тај прекид ништа неће променити и ниједан проблем неће бити решен тиме.
Истовремено, Кулеба је рекао да жали због одсуства контаката са руским дипломатама и изразио жељу за разговором са руским колегом Сергејем Лавровом.
Кијев формулисао спољнополитичку стратегију, тражи од Русије репарације - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2021
„Супротстављање агресивној руској политици“: Други најважнији приоритет нове стратегије Кијева
„Веома ми је жао, али нема контаката са дипломатама. Уопште се не противим разговору са Лавровом, имам шта да му кажем. Сигуран сам да и он има нешто да ми каже. Сматрам да можемо да разговарамо као професионалци“, одговорио је министар на питање одржава ли контакте са руским дипломатама, конкретно, са руским министром спољних послова.
Додао је да постоји „нормалан ниво дијалога“ између амбасада Русије и Украјине.
Средином априла су бројни посланици Врховне раде Украјине из странке Слуга народа позвали председника земље Владимира Зеленског да раскине дипломатске односе са Руском Федерацијом и позове резервисте.
Подсетимо, односи Русије и Украјине погоршали су се због ситуације у Донбасу, где је Кијев 2014. године покренуо војну операцију против самопроглашене Доњецке и Луганске републике, као и због Крима, који је поново ушао у састав Русије после референдума на полуострву. Украјинске власти више пута су оптуживале Русију за мешање у унутрашње ствари земље. У јануару 2015. године Врховна рада усвојила је изјаву којом се Русија назива „земљом агресором“.
Русија негира оптужбе украјинске стране и назива их неприхватљивим. Москва је више пута изјављивала да није страна у унутрашњем украјинском сукобу и да је заинтересована да Кијев превазиђе политичку и економску кризу.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала