Вашингтон прети уласком у воде Крима: Деценијама смо радили што и британски разарач, можемо опет

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаБродови НАТО-а ушли у луку Одесе
Бродови НАТО-а ушли у луку Одесе - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2021
Пратите нас
Заменик помоћника америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Џорџ Кент изјавио је да су САД деценијама радиле то што је урадио контроверзни британски разарач „Дефендер“ који је ушао у територијалне воде Крима.
„Можемо се присетити епизоде ​​из 1988. године када је амерички брод изазвао тензију са бродовима тадашње совјетске флоте. И касније су амерички бродови предузимали нешто слично британском“, рекао је Кент у интервјуу за часопис „Ново време“.
Такође је оптужио Кину за кршење права острва која припадају Филипинима. Према његовим речима, Пекинг омета слободу пловидбе Јужним кинеским морем, а Вашингтон намерава да се бори против тога.

„Сједињене Америчке Државе ће на исти начин и на Црном мору наставити да штите право на слободну пловидбу. Ми смо једна од земаља која стално подсећа свет да је Крим украјински“, закључио је амерички политичар.

Бродови НАТО-а током међународних војних вежби Морски поветарац 2020 на Црном мору - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2021
Амерички адмирал открио у ком случају би војска НАТО-а отворила ватру на руске бродове

Инцидент са британским разарачем

Оружане снаге земаља НАТО -а крајем јуна извеле су неколико провокација код обале Крима. Министарство одбране Русије је саопштило раније да је 23. јуна британски разарач „Дефендер“ прешао границу земље у близини рта Фиолент на Криму.
Руски гранични брод је испалио хице упозорења, а авион Су-24М извео упозоравајуће бомбардовање у правцу кретања брода. Британско Министарство одбране и владин кабинет тврде да није пуцано на разарач и да се он није налазио у руским територијалним водама. Међутим, новинар који се налазио на британском броду потврдио је да је брод намерно ушао у руске територијалне воде.
Русија је одлучно реаговала. Из Москве су поручили да Лондон мора да буде свестан последица својих поступака, свака провокација у близини руских граница подразумеваће оштар и адекватан одговор.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала