Заједничка поштанска марка и јединствена тарифа Србије, Северне Македоније и Албаније?

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICЗоран Ђорђевић и директор Пошта Северне Македоније Јани Макрадули
Зоран Ђорђевић и директор Пошта Северне Македоније Јани Макрадули - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2021
Пратите нас
Вршилац дужности директора Поште Србије Зоран Ђорђевић и генерални директор Поште Северне Македоније АД Јани Макрадули састали су се данас у Београду и потписали Протокол о пословној сарадњи између ЈП Пошта Србије и Поште Северне Македоније АД.
Ђорђевић и Макрадули најавили су и да ће владама Србије, Северне Македоније и Албаније упутити иницијативу за успостављање заједничке поштанске марке и јединствене цене за пакетске услуге, како би се грађанима све три земље омогућиле услуге по јединственој тарифи, као додатни подстрек отварању тржишта Балкана.
Поменути Протокол је потписан само три дана након Регионалног пословног форума у Скопљу, одржаног у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“ и представља први корак ка конкретизацији договора председника Србије Александра Вучића, премијера Северне Македоније Зорана Заева и премијера Албаније Едија Раме, о учвршћивању економске сарадње у региону.
„Поште Србије и Северне Македоније желе да буду лидери не само у националним, већ и у међународним оквирима, а Протокол који смо потписали представља кровни оквир сарадње на остварењу тог циља. Данас смо утврдили оквире за развој нових заједничких сервиса, пре свега у домену активности на којима Пошта Србије већ интензивно ради, а то су дигитализација услуга и развој е-комерца. Приближавање Поште Србије и Северне Македоније допринеће развоју привреда наших земаља, бољем наступу на регионалном тржишту и донеће нове послове и приходе, као и чвршће повезивање наших грађана и привреда“, изјавио је Зоран Ђорђевић, наводи се у саопштењу јавног предузећа.
Застава Албаније - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2021
Протест испред амбасаде Албаније у Приштини због „Отвореног Балкана“
Он је посебно истакао да ће Пошта Србије, захваљујући разгранатој мрежи међународних линија, првенствено према Северној Америци, националне авио-компаније Ер Србија која ће, како се очекује, ускоро увести и летове ка далеком Истоку, постати регионални центар логистичко-поштанских сервиса, чиме ће додатно подржати реализацију иницијативе „Отворени Балкан“.
„Потписивање Протокола о сарадњи је почетак практичне имплементације иницијативе 'Отворени Балкан', коју су у Скопљу најавили лидери Србије, Северне Македоније и Албаније. Ми смо суседи и сарадници, али суштински наша сарадња може да буде далеко већа. Зато данашњи документ није само формалност, јер ће наша сарадња, посебно кроз развој е-комерца и логистичких капацитета, поставити темеље за отварање трговине на Балкану, што има изузетан значај и за превазилажење последица изазваних пандемијом корона вируса“, изјавио је први човек Поште Северне Македоније, Јани Макрадули, преноси Б 92.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала