Знамо да никада нећете изневерити: Путин честитао годишњицу „крилатим ратницима“ /видео/

© POOL / Уђи у базу фотографија„Директна линија“ са руским председником Владимиром Путином
„Директна линија“ са руским председником Владимиром Путином - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2021
Пратите нас
Чувене гардијске Ваздушно-десантне снаге Русије (ВДВ) данас обележавају 91. годишњицу оснивања. Током своје историје снаге су прошле дугачак пут до засебног, елитног рода војске Оружаних снага Русије. Падобранцима је честитао и председник Русије Владимир Путин.
„У редовима чувених Ваздушно-десантних снага одувек су служили људи посебне чврстине, снажног духа, непоколебљивог карактера и братске солидарности. Падобранци су компетентно и оперативно решавали одговорне задатке у најтежим, ванредним ситуацијама су показивали храброст и неустрашивост, показивали су пример несебичне оданости отаџбини“, наводи се у Путиновој честитки која је објављена на сајту Кремља.
Према његовим речима, данашња генерација војника и официра поноси се историјом падобранских снага, с поштовањем се односи према ветеранима и поштује традиције које су поставили.

„Руски народ зна да на вас увек може да се рачуна, да ћете увек поуздано и чврсто штитити националне интересе и безбедност земље“, поручио је руски лидер.

На данашњи дан 1930. године на војним вежбама Московског војног округа први пут је војска извела десант са падобраном, стога се тај датум сматра рођенданом Ваздушно-десантних снага.
Наравно, даљи развој војних вештина морао се одразити и на задатке који су додељивани Ваздушно-десантним снагама. На почетку оснивања, засебни одреди решавали су задатке од тактичког значаја у непријатељској позадини, а већ крајем тридесетих година прошлог века додељивани су им задаци на оперативном нивоу.
У септембру 1941. године ВДВ су постале засебан род војске. Након тога, као резерва врховног команданта, снаге су више пута извршавале задатке на првој линији фронта у Авганистану, у Првом и Другом чеченском рату, решавали су задатке успостављања уставног поретка у бившим совјетским републикама, мировној операцији на Балкану и принуђивању Грузије на мир, где је војска поново доказала свој професионализам.
Како је у честитки истакао министар одбране Русије Сергеј Шојгу, савремене ВДВ су високо мобилан род војске без кога је немогућа заштита огромне земље као што је Русија, род који је спреман да решава високо сложене задатке у било којој ситуацији.
Ваздушно-десантне снаге данас се динамично развијају у складу са захтевима времена, а опремљене су савременим наоружањем и војном техником.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала