Додиково питање Кристијану Шмиту /видео/

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2021
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик упитао је данас Кристијана Шмита на основу чега је именован за виског представника у БиХ.
"Реците ми на основу чега сте постављени? На основу чега сте овде дошли? Који је документ предвидио начин на који ће те бити високи представник? Имате ли иједну узансу која говори о томе да је поштовано међународно право? Нисте поштовали Дејтонски споразум, односно Анекс 10 у којем једино постоји високи представник, а не постоји у Уставу, ни у Општем оквирном споразуму. Нигде се не помиње, већ само у Анексу 10 као високи представник", рекао је Додик за РТРС.
Додик је истакао да је све мимо тога "блефирање, подвала и незаконито понашање које могу себи да приуште велики, моћни, аргонатни и безобразни, али ми који смо мали морамо подоста да трпимо".
"То може да има и покушаје и убеђивање да треба можда да издржимо и сачекамо нека друга времена како би коначно уважили оно што смо постигли на међународном плану, а то је да смо равноправан ентитет равноправних конститутивних народа... Међународна заједница све што чини лаже и бори се за концепт БиХ који једино подржавају Бошњаци, с намером да се иселе и Хрвати и Срби. Са Хрватима и успевају, али Срби остају значајан фактор и то им постаје проблем", нагласио је српски члан Председнштва БиХ.
Додик је рекао да се ово што се дешава у БиХ са нелегалним и нелегитимним избором новог високог представника може назвати окупацијом.
"Они кажу да имају НАТО, Алтеу... То нема везе се политиком, они су ту да спрече неки сукоб и инцидент а не да се баве политиком... Сад смо видели да је то претња јер је речено - овде постоје снаге, оне ће нешто урадити", истакао је Додик.
Он је поручио да је спреман да сноси последице, те да је најважније да нема последица по народ.
"Мој начин политичке борбе је до краја, нећу одустати од борбе за Републику Српску и никада не бих себи допустио да прихватим нелегитимност која доводи до укидања Републике Српске", поручио је Додик.
Он је истакао да Српска има јединствен став, да је Парламент јасно рекао да високи представник није легално изабран, те из тога произлази да он не може да делује.
"Што се тиче институција Републике Српске, ми ћемо увек деловати као реакција, ми нисмо предузели ниједну акцију већ реакцију, то је наше право да се бранимо. Ми смо овде нападнути једним бесрамним покушајем сатанизације и квалификација који треба да уништи наш ентитет и идентитет", рекао је Додик.
Додик каже да потпуно верује у јединство свих политичких субјеката у Српској, те да је захвалан лидерима и власти и опозиције што су о овом питању имали готово идентичне ставове.
О томе шта чека Кристијана Шмита од овог понедељка и да ли је Инцко својом одлуком започео распад БиХ за Спутњик је говорио политиколог Александар Павић:
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала