Научите да кажете „не“: Како себе ставити на прво место

CC0 / / Несигуран човек
Несигуран човек - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2021
Пратите нас
Колико пута сте преко воље пристали да изађете, радите, да се видите са пријатељем, купите оно што не желите јер неко други хоће тако...
Научите да кажете „не“ јер је важно да освестите да су и ваше потребе битне и да је сасвим у реду рећи „не“ када нешто не желите.
Васпитани смо тако да на све одговарамо са „да“, јер је то ствар пристојности, жеље да учинимо и помогнемо, или како бисмо избегли расправе и задржали мир у кући. Свет ипак неће стати ако кажете „не“, истакла је клинички психолог Џејн Мекартни.
Најбоља вежба је да, када вас неко пита нешто а нисте одмах сигурни да то желите или вас предлог не чини срећним, питате саговорника да ли му се можете јавити са одговором касније. Размислите и кажите да или не, са објашњењем. Да ли вам се просто то не ради или сте уморни од превише посла, или желите нешто друго, одговор „не“ је сасвим у реду.
Море - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2020
Тајна је у води: Научници открили формулу среће

1. Процените ситуацију

Замоли ли вас неко за услугу, процените да ли имате времена за то. Чак и ако треба да помогнете породици или пријатељима, размислите. Ако желите да помогнете, помозите. Ако се не осећате да треба то да урадите – немојте. Своје потребе треба да ставите на прво место, не дозволите да вас искоришћавају.

2. Будите пристојни

Ако немате времена да некоме помогнете или учините услугу, реците то на пристојан начин. Једноставним али одлучним тоном објасните да нисте у могућности. Пристојно извињење неће звучати увредљиво, а рећи некоме „не“ не значи бити безобразан, објаснила је Мекартнијева.
Иначе, и сами знате, да када вам се незадовољство тиме што стално чините услуге и када вам није до тога гомила, у неком тренутку ћете „пући“ и рећи грубље него што треба шта вам је на срцу. Зато је боље и искреније одмах заштити себе и не чинити ништа што вам се не ради.

3. Пракса чини мајстора

Плаши ли вас реч „не“ и мислите ли да просто не умете и не можете да изговорите то, почните да је изговарате у неважним ситуацијама како бисте се лакше навикли, па кад се нађете у озбиљнијој ситуацији нећете с тим имати проблема.

4. Прави пријатељи узвраћају услуге

Прави пријатељи вас неће искористити, али неки људи опет изнова траже услуге, али их не враћају. Ако вас окружују управо такви, не треба да прекинете пријатељство, већ се једноставно удаљите.

5. Будите искрени

Одбити позив на састанак може бити толико непријатно, да га велик број ипак прихвати јер се боји да ће повредити нечија осећања. Најбољи начин да избегнете непријатности јесте да будете искрени и одлучни, ако кажете да желите бити само пријатељи, имајте на уму да се и с пријатељима треба дружити.
Реците да вас не занима на такав начин како бисте избегли проблеме касније, пише портал ДДЛ.
Вечна младост - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2021
Јапански тест открива дубоке тајне подсвести
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала