Нова пореска правила у Србији ступила на снагу

CC0 / Pixabay / Дигитално плаћање
Дигитално плаћање - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2021
Пратите нас
Ако робу и услуге наплаћујете у страној валути, износ накнаде, износ основице и износ ПДВ-а може бити исказан у страној валути, а податак о укупном износу основице и укупном износу ПДВ-а, односно укупном износу накнаде морају бити исказани у динарима.
Према новом правилу које се примењује од 1. јула 2021. године, обавеза исказивања динарских износа у рачуну (у случају када постоји обавеза његовог издавања) не односи се само на промет који је опорезив ПДВ-ом, већ и на промет који је ослобођен ПДВ-а, као и на промет који није предмет опорезивања ПДВ-ом,пише у јулском броју часописа Порези и рачуноводство.
На излазним рачунима који се праве у девизама, износ у динарима исказује по средњем курсу Народне банке Србије на дан фактурисања, пише Каматица.
Пилот - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2021
Који су највише, а који најмање плаћени послови у Србији
Како се додаје, обавеза исказивања девизних износа на рачунима у динарима формално гледано представља поједностављење процедуре издавања рачуна, али додатно компликује ситуацију и ствара трошкове обвезницима ПДВ-а.
У часопису се подсећа да представници великих компанија често тврде како их измена параметара и процедура (у овом случају, да фактуре које се наплаћују у страној валути буду исказане у динарима), захтева минимум два месеца прилагођавања софтвера, начина рада и обуке.
Компаније истичу и да су привреди потребна једноставна, спроводива и разумна решења, уз што мање компликација и документације, што нажалост сада није случај.
У тексту се наводи да исказивање динарских износа основице и ПДВ-аима сврху у случају промета између ПДВ обвезника када је предвиђена могућност наплате у девизама (као пример се наводи закуп непокретности).
Додаје се и да је исказивање динарских износа неопходно због утврђивања обавезе за ПДВ. Међутим,како се наглашава, није јасна сврха прописивања обавезе исказивања динарских износа и за промет који је ослобођен ПДВ-а или промет који се не опорезује ПДВ-ом.
У тексту пише и да је у претходном периоду став Министарства финансија био да подаци о износу основице и обрачунатог ПДВ-а, треба да буду исказани у динарима, независно од тога што се наплата врши у девизама.
Супермаркет - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2021
Храна је најскупља у последњих 10 година – шта је узрок поремећаја на тржишту
Тај став, како се објашњава, односио се само на промет који је опорезив ПДВ-ом. Напомиње се да се у наведеним околностима намеће питање примене курса стране валуте, као и прилагођавање информационих система које обвезници користе.
У многим случајевима, курс за потребе примене прописа о ПДВ-у разликоваће се од курса који се примењује за рачуноводствене сврхе, сматрају између осталог аутори часописа Порези и рачуноводство.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала