Пад цене нафте

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаНафтна пумпа у Краснодарском крају
Нафтна пумпа у Краснодарском крају - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2021
Пратите нас
Цене нафте су потонуле током волатилног трговања јер трговце брине растући број оболелих од делта соја ковид вируса, али је очекивано даље смањење америчких залиха делом спречило још дубљи пад "црног злата".
Фјучерси сирове северноморске нафте Брент пали су за 1,22 долара или 1,7 посто, на 71,67 долара за барел на раном поподневном трговању по средњоевропском времену, извештава Ројтерс.
Америчка ВТИ нафта је појефтинила за 1,42 долара или 2,0 процента, на 69,84 долара по барелу.
Оба типа нафте су током раније трговинске сесије ојачала за више од 60 центи.
Упркос тренутним флуктуацијама, цена Брента је ове године порасла за више од 40 процената.
Забринутост због ширења делта варијанте вируса у Сједињеним Државама и Кини, највећим потрошачима нафте, врши притисак на цене, а по мишљењу аналитичара волатилност на овом тржишту ће се вероватно задржати и наредних недеља.
Очекивани повратак иранске нафте на тржиште такође је имао негативан утицај.
Нови ирански председник Ибрахим Раиси изјавио је да ће његова влада предузети кораке за укидање "тиранских" санкција које су Сједињене Државе увеле енергетском и банкарском сектору у Ирану, подсећа Ројтерс.
Иран и шест водећих светских сила од априла преговарају о оживљавању нуклеарног споразума, при чему и ирански и западни званичници изјављују да постоје знатна размимоилажења у ставовима.
Шеста рунда индиректних разговора између Техерана и Вашингтона прекинута је 20. јуна, два дана након што је Раиси изабран за председника. Учесници у преговорима за сада нису објавили када ће они бити настављени.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала