Повлачење појединих сладоледа са тржишта Србије због пестицида

CC0 / Pixabay / Сладолед
Сладолед - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Српске регулаторне власти добиле су обавештење од ЕУ да је на тржишту Србије присутан спорни сладолед који није безбедан за употребу. У њему је утврђено присуство пестицида, потврдио је Бранислав Недимовић, министар пољопривреде. Наложено је повлачење спорних производа са тржишта Србије и забрана увоза, јављају медији.
Реч је о сладоледу који је увезен из ЕУ, брендова "МиМ", "Сникерса" и "Твикса".

"Синоћ смо од стране система за брзо обавештавање Европске уније (РАСФФ) добили обавештење да сладолед увезен из ЕУ садржи стабилизатор „Lygomme FM 4600/Box25/STD/E800“ - етил оксид, изнад дозвољених граница, који је детектован у Шпанији", наведено је.

Сладолед припада брендовима под називом "МиМ", "Сникерс" и "Твикс", који су увезени из Француске у више ЕУ земаља, а за Србију увозници су Фриком и Марк Балкан Ист Нами - наводи наше регулаторно тело.
Број лота адитива који је уграђен у сладолед је 0013925497.
Управа за ветерину је одмах предузела све неопходне законске мере, као што су повлачење спорних производа са тржишта Србије и забрану увоза до спровођења истраге, наведено је.
Производи нису у складу с Уредбом Комисије (ЕЗ) бр. 396/2005 о максималним количинама остатака пестицида у или на храни и храни за животиње биљног и животињског порекла и о измени Директиве Већа 91/414/ЕЕЗ, пренео је портал "Телеграф бизнис".
Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде потврдио је за Курир да су и у Србију стигли пакети сладоледа "МиМ", "Сникерс" и "Твикс", који садрже прекомерно пестициде и додао је да их већ уништавају.
"Још истражујемо да ли су сладоледи из те серије и већ негде у продаји, па да их повучемо и уништимо", каже Недимовић.
За само неколико дана из Хрватске и БиХ, тачније из тамошњих продавница, повучено је неколико врста производа због спорног пестицида.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала