Проблем у Србији – хотели задржали новац, агенцијама прети стечај?

CC0 / Pixabay / Празан аутобус
Празан аутобус - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2021
Пратите нас
Туристичким агенцијама које се баве организацијом екскурзија и којих има око 120, прети стечај, јер су досада реализовале свега 15 процената планираних путовања, а није извесно да ли ће због епидемије моћи да организују екскурзије на јесен, изјавио је директор JУТА-е Александар Сеничић.
"Због целе ситуације са епидемијом, врло дуго смо чекали одобрање Министарства просвете и Кризног штаба на реализацију екскурзија и оно је стигло тек у јуну. Реализовано је нешто мало путовања средине јуна до почетка јула, али тада смо већ ушли у сезону када су ти објекти закупљени комерцијално, тако да није било могуће да се реализују екскурзије током сезоне", рекао је Сеничић гостујући на ТВ К1.
Додао је да се чека да се види каква ће ситуација са пандемијом бити од септембра и изразио бојазан због тога што број оболелих поново расте.
"То може бити велики проблем. Највећем броју деце која су прошле године била завршни разреди основних и средњих школа су агенције из својих средстава успеле да врате новац", рекао је Сеничић.
Додао је да је проблем то што су агенције помоћ коју су добиле по Уредби Владе Србије усмериле у заменска путовања и да је то уплаћено хотелима.
"Хотели су задржали тај новац из простог разлога што нису имали друге приходе, мада се Уредба не односи на њих. Биће велики проблем уколико нам се затвори од септембра могућност да радимо, јер не видим из којих средстава ће агенције моћи да надокнаде то што су хотели већ потрошили прошле године за егзистенцију", рекао је Сеничић.
Истакао је да ће то погоршати позицију великог броја туристичких агенција и да та ситуација захтева интервенцију државе.
"Нема ту неког нарочитог решења, осим разговора са државом и покушаја да се те обавезе евентуално пролонгирају или евентуално да се кроз неке кредитне линије помогне да те агенције и хотели преживе, да родитељи не буду ускраћени за тај новац. Агенције имају полисе осигурања које је могуће активирати у случају да дође до оваквог колапса, али се плашим да уколико број агенција и тај износ буду велики, а говоримо о износу од 20 до 30 милиона евра, питање је да ли осигуравајуће куће могу да поднесу такав трошак", рекао је Сеничић.
Навео је да није много боља ситуација ни са комерцијалним аранжманима, јер је продаја ананжмана ове сезоне на око 40 одсто промета из 2019. године, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала